Mesne okruglice u bijelom umaku

Ukupno trajanje
40
Min
min

sastojci

  • 500 g mljevene junetine
  • 100 g tosta ili kruha
  • 100 ml mlijeka
  • 150 g crvenog luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 jaje
  • sol, papar, mažuran, timijan
  • 50 ml maslinovog ulja

Umak

  • 50 g maslaca
  • 50 g brašna
  • 250 ml mlijeka
  • 150 ml vrhnja za kuhanje
  • 60 g ribanog parmezana
  • sol, muškatni oraščić
  • 2-3 grančice svježeg peršina

Način pripreme

01

Tost ili kruh narežite na kocke i zalijte vrućim mlijekom. Na pola maslinovog ulja popržite sitno nasjeckan luk.

02

Mljevenom mesu dodajte ohlađeni luk, protisnuti češnjak, ocijeđeni kruh i jaje, začinite solju, paprom, mažuranom i timijanom, dobro izmiješajte. Oblikujte okruglice veličine marelice, slažite u posudu za pečenje, poškropite preostalim uljem, pecite 20 minuta na 200 °C.

03

U međuvremenu svijetlo popržite brašno na maslacu, zalijte polako mlijekom stalno miješajući da ne nastanu grudice, začinite solju i ribanim muškatnim oraščićem, kuhajte na laganoj vatri 15 minuta.

04

Zalijte vrhnjem za kuhanje, prokuhajte, maknite s vatre i umiješajte ribani parmezan.

05

Dobivenim umakom prelijte okruglice i vratite u pećnicu još 2-3 minute. Pospite sjeckanim peršinom i poslužite.

Kako bi se bolje sjedinilo s ostalim sastojcima umaka, vrhnje za kuhanje nemojte dodavati odmah iz hladnjaka, nego ga ostavite kratko na sobnoj temperaturi.​

podijeli

Proizvodi iz recepta