Mesne okruglice u bijelom umaku
sastojci
- 500 g mljevene junetine
- 100 g tosta ili kruha
- 100 ml mlijeka
- 150 g crvenog luka
- 1 režanj češnjaka
- 1 jaje
- sol, papar, mažuran, timijan
- 50 ml maslinovog ulja
Umak
- 50 g maslaca
- 50 g brašna
- 250 ml mlijeka
- 150 ml vrhnja za kuhanje
- 60 g ribanog parmezana
- sol, muškatni oraščić
- 2-3 grančice svježeg peršina
Način pripreme
Tost ili kruh narežite na kocke i zalijte vrućim mlijekom. Na pola maslinovog ulja popržite sitno nasjeckan luk.
Mljevenom mesu dodajte ohlađeni luk, protisnuti češnjak, ocijeđeni kruh i jaje, začinite solju, paprom, mažuranom i timijanom, dobro izmiješajte. Oblikujte okruglice veličine marelice, slažite u posudu za pečenje, poškropite preostalim uljem, pecite 20 minuta na 200 °C.
U međuvremenu svijetlo popržite brašno na maslacu, zalijte polako mlijekom stalno miješajući da ne nastanu grudice, začinite solju i ribanim muškatnim oraščićem, kuhajte na laganoj vatri 15 minuta.
Zalijte vrhnjem za kuhanje, prokuhajte, maknite s vatre i umiješajte ribani parmezan.
Dobivenim umakom prelijte okruglice i vratite u pećnicu još 2-3 minute. Pospite sjeckanim peršinom i poslužite.
Kako bi se bolje sjedinilo s ostalim sastojcima umaka, vrhnje za kuhanje nemojte dodavati odmah iz hladnjaka, nego ga ostavite kratko na sobnoj temperaturi.