Mesne okruglice sa špagetima
sastojci
- 500 g miješanog mljevenog mesa (junetina i svinjetina)
- 1 manja ciabatta (narezana na kockice i prepržena u pećnici)
- 1 žličica listova svježeg ružmarina
- 1 žlica listova svježeg origana
- 2 žlice Dijon senfa
- 1 svježe jaje
- 800 g konzerviranih nasjeckanih rajčica
- šaka listova svježeg bosiljka
- 500 g suhih špageta
- 1 srednji crveni luk
- 2 režnja češnjaka
- 2 žlice acceta balsamica
- 150 g naribanog parmezana
- maslinovo ulje
- sol
- svježe mljeveni papar
Način pripreme
Ako su špagete često na vašem jelovniku jer ih djeca obožavaju, evo ideje da malo zamijenite klasične špagete bolognese. Zagrijte pećnicu i u nju stavite pladanj s narezanim kockicama ciabatte da se lagano zapeku. Sitnio nasjeckajte svježe listove ružmarina i origana. Prepečene kockice ciabatte usitnite da dobijete mrvice. U veću zdjelu stavite mljeveno meso pa dodajte sjeckani ružmarin i origano, mrvice kruha, senf i jedno jaje. Posolite i popaprite po želji. Smjesu dobro promiješajte čistim rukama. Jušnom žlicom uzimajte meso pa oblikujte kuglice. Svaku kuglicu lagano nauljite pa protrljajte u rukama kako bi se ravnomjerno obložile uljem. Stavite na pladanj, pokrijte folijom te stavite u hladnjak da se malo stisnu.
Sad je vrijeme za pripremanje umaka. Očistite luk i češnjak pa ih sitno nasjeckajte. Nasjeckajte veće listove bosiljka a manje ostavite za dekoraciju. Zagrijte veću tavu debljeg dna pa dodajte maslinovo ulje. Kada se ulje zagrijalo dodajte nasjeckani crveni luk i pirjajte dok luk ne omekša. Nakon toga dodajte češnjak i sitno sjeckane listove bosiljka. Dodajte sitno sjeckane konzervirane rajčice i acceto balsamico. Pustite da lagano zakuha pa posolite i popaprite po želji. Smanjite vatru i pustite da lagano kuha.
U drugoj tavi debljeg dna zagrijte maslinovo ulje. Kad se ulje dovoljno zagrijalo stavite peći mesne okruglice neprestano ih okrećući i miješajući. Nakon 10 minuta uzmite jednu kuglicu i provjerite da li je pečena. Ne smije biti nimalo ružičasta kada je prerežete. Okruglice stavite u umak od rajčica i lagano ih kuhajte dok ne skuhate tjesteninu. U dublji lonac stavite kuhati zasoljenu vodu. Kad je voda zakuhala, stavite špagete i kuhajte ih prema uputama na pakiranju. Pazite da se ne prekuhaju.
Ocijedite tjesteninu pa je vratite u lonac u kojem se kuhala. Dodajte joj polovicu umaka od rajčice pa sve dobro promiješajte. Rasporedite tjesteninu po tanjurima pa na nju dodajte po žlicu umaka i na njega složite mesne okruglice. Pospite sitnim listovima svježeg bosiljka i naribanim parmezanom.