Mesna štruca punjena prepeličjim jajima s umakom od gljiva

sastojci

  • 1 kg mljevenog miješanog mesa (junetina, svinjetina)
  • 8 prepeličjih jaja
  • 2 manje glavice crvenog luka
  • 3 češnjaka
  • 1 vezica peršinova lista
  • sol, papar
  • 2 jaja
  • 80 g krušnih mrvica
  • 100 ml suncokretova ulja
  • 2 ml alkoholnog octa
  • 200 g šampinjona
  • 200 g bukovača
  • 200 ml milerama
  • 100 g maslaca
  • 300 ml vrhnja za kuhanje

Način pripreme

01

Prepeličja jaja kuhajte 3 minute u posoljenoj vodi u koju ste dodali alkoholni ocat. Ohladite ih i očistite od ljuske.

02

Mljeveno meso začinite solju i paprom, dodajte jednu glavicu sitno rezanog crvenog luka, sitno sjeckani češnjak, pola količine sitno sjeckanog peršina, jaja te pola količine krušnih mrvica. Sve zajedno dobro promiješajte.

03

Kuhinjsku krpu namočite u hladnoj vodi, dobro ju ocijedite, posipajte ostatkom krušnih mrvica, na to dodajte mljeveno meso, utisnite u meso kuhana prepeličja jaja, omotajte krpom i oblikujte rukama štrucu. Prepeličja jaja ne smiju biti vidljiva.

04

Štrucu izvadite iz krpe, premjestite u posudu za pečenje na papir za pečenje. Posebno ugrijte suncokretovo ulje i vrućim uljem prelijte štrucu te stavite peći na 180 °C 75 minuta.

05

Dok se štruca peče sitno nasjeckajte glavicu luka. Pržite luk na maslacu do zlatne boje. Dodajte gljive koje ste narezali (šampinjone na četvrtine i bukovaču na rezance), podlijte vrhnjem za kuhanje i mileramom, pustite da prokuha 10 minuta, dodajte ostatak sjeckanog peršina te sol i papar.

Ako meso za štrucu ispadne pretvrdo, možete mu dodati 100 ml mlake vode.

podijeli