Mesna štruca punjena prepeličjim jajima s umakom od gljiva
sastojci
- 1 kg mljevenog miješanog mesa (junetina, svinjetina)
- 8 prepeličjih jaja
- 2 manje glavice crvenog luka
- 3 češnjaka
- 1 vezica peršinova lista
- sol, papar
- 2 jaja
- 80 g krušnih mrvica
- 100 ml suncokretova ulja
- 2 ml alkoholnog octa
- 200 g šampinjona
- 200 g bukovača
- 200 ml milerama
- 100 g maslaca
- 300 ml vrhnja za kuhanje
Način pripreme
Prepeličja jaja kuhajte 3 minute u posoljenoj vodi u koju ste dodali alkoholni ocat. Ohladite ih i očistite od ljuske.
Mljeveno meso začinite solju i paprom, dodajte jednu glavicu sitno rezanog crvenog luka, sitno sjeckani češnjak, pola količine sitno sjeckanog peršina, jaja te pola količine krušnih mrvica. Sve zajedno dobro promiješajte.
Kuhinjsku krpu namočite u hladnoj vodi, dobro ju ocijedite, posipajte ostatkom krušnih mrvica, na to dodajte mljeveno meso, utisnite u meso kuhana prepeličja jaja, omotajte krpom i oblikujte rukama štrucu. Prepeličja jaja ne smiju biti vidljiva.
Štrucu izvadite iz krpe, premjestite u posudu za pečenje na papir za pečenje. Posebno ugrijte suncokretovo ulje i vrućim uljem prelijte štrucu te stavite peći na 180 °C 75 minuta.
Dok se štruca peče sitno nasjeckajte glavicu luka. Pržite luk na maslacu do zlatne boje. Dodajte gljive koje ste narezali (šampinjone na četvrtine i bukovaču na rezance), podlijte vrhnjem za kuhanje i mileramom, pustite da prokuha 10 minuta, dodajte ostatak sjeckanog peršina te sol i papar.
Ako meso za štrucu ispadne pretvrdo, možete mu dodati 100 ml mlake vode.