sastojci

  • 1 žlica maslinova ulja
  • 500 g miješanog mljevenog mesa (junetina i svinjetina)
  • 1 crveni luk (sitno narezan)
  • 1 mrkva (narezana na kockice)
  • 1 stabljika celera listaša
  • 1 žlica nasjeckanih listova svježeg timijana
  • 400 g nasjeckane rajčice iz limenke
  • 4 žlice pirea od rajčice
  • 800 g krumpira za pire (oguljenog i narezanog na kockice)
  • 50 g maslaca
  • 3 žlice mlijeka
  • 80 g naribanog sira (gouda, ementaler I sl.)
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Način pripreme

01

Operite i očistite luk, mrkvi i celer. U dubljoj tavi ili loncu zagrijte maslinovo ulje. Dodajte sitno nasjeckani crveni luk, mrkvu narezanu na kockice i sitno nasjcekani celer. Pirjajte na laganoj vatri 10 minuta pa pred kraj dodajte sjeckane listove svježeg timijana.

02

Dodajte mljeveno meso pa pržite 5 minuta na jakoj vatri. Kuhačom razmrvite grudice mljevenog mesa i pržite dok meso ne porumeni. Dodajte sjeckane rajčice i pire od rajčice. Pustite da zakipi pa smanjite vatru. Posolite i popaprite po želji. Kuhajte meso i povrće poklopljeno 30 minuta dok povrće ne omekša. Nakon toga maknite poklopac pa kuhajte još 15 minuta kako bi se jelo zgusnulo.

03

U međuvremenu, dok se meso kuha, ogulite krumpir i nasjeckajte ga na kockice. Zakuhajte ga u malo posoljene vode koju ste zakuhali u velikom loncu. Kuhajte krumpir 15-20 minuta dok ne omekša. Nakon kuhanja, krumpir ocjedite pa vratite u posudu u kojoj se kuhao. Dodajte maslac, mlijeko i polovicu naribanog sira. Posolite i popaprite po želji.

04

Smjesu s mljevenim mesom i povrćem stavite u keramičku posudu ili vatrostalnu zdjelu. Pire pažljivo I ravnomjerno razmažite po mesu. Prošarajte ga vilicom da se razrahli pa pospite ostatkom naribanog sira. Mesnu pitu stavite peći 20-25 minuta u prethodno zagrijanu pećnicu na 180ºC. Pita je gotova kada se sir zapeče i krumpir dobije zlatno žutu boju. Poslužite sa miješanom zelenom salatom.

podijeli

Proizvodi iz recepta