MARTABAK S JAJIMA, GOVEDINOM I MLADIM LUKOM
sastojci
Za tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- 125 ml vode
- 5 g soli
- 30 ml biljnog ulja
Za nadjev:
- 200 g mljevene govedine
- 3 jaja
- 100 g mladog luka
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 5 g soli
- 5 g crnog papra
- 5 g mljevenog korijandra
- 50 ml biljnog ulja za prženje
Način pripreme
Pomiješajte brašno, sol i vodu te umijesite glatko tijesto. Premažite ga s malo biljnog ulja, prekrijte i ostavite da odmara 30 minuta.
Podijelite nadošlo tijesto na četiri jednaka dijela i oblikujte kuglice.
Zagrijte biljno ulje u tavi, dodajte nasjeckani luk i češnjak te ih pržite dok ne postanu staklasti. Potom dodajte mljevenu govedinu, sol, crni papar i mljeveni korijandar. Pržite meso dok ne bude potpuno kuhano, zatim ostavite da se malo ohladi.
U zdjeli razmutite jaja, dodajte nasjeckani mladi luk i ohlađeno meso te sve dobro promiješajte. Podijelite nadjev na četiri jednaka dijela.
Svaku kuglicu tijesta tanko razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi dok ne dobijete vrlo tanak, gotovo proziran list tijesta.
U tavi zagrijte malo biljnog ulja. Stavite razvaljano tijesto direktno u tavu, a odmah potom na sredinu stavite jednu četvrtinu nadjeva.
Preklopite rubove tijesta prema unutra kako biste dobili pravokutni oblik, a zatim nastavite pržiti dok donja strana ne postane zlatno smeđa.
Pažljivo preokrenite martabak i pržite ga s druge strane dok ne postane hrskav i zlatno smeđ.
Ponovite postupak s preostalim tijestom i nadjevom. Kad izvadite martabak iz tave, ocijedite višak ulja na papirnatom ubrusu. Poslužite toplo.