Marokanske mesne okruglice s umakom
sastojci
- 600 g mljevene janjetine
- 100 g crvenog luka
- 1 režanj češnjaka
- 1 jaje
- 100 g krušnih mrvica
- sol
- korica 1 limuna
- 2 g cimeta u prahu
- 0.5 g mljevenog kima
- 1 g kardamoma usitnjenog u mužaru
- 1 prstohvat korijandra u prahu
- ribani muškatni oraščić po želji
- čili po želji
- 50 ml ulja za prženje
- Umak
- 50 g maslaca
- 50 g glatkog brašna
- 500 ml janjećeg temeljca
- sok 1 limuna
- 2-3 g kardamoma
- 1-2 grančice korijandra
Način pripreme
01
U mljeveno meso dodajte sitno sjeckani luk i češnjak, jaje i krušne mrvice i dodajte sve začine, dobro promiješajte. Oblikujte okruglice pa ih kratko zapecite u tavi oko 3 minute stalno miješajući.
02
Prebacite meso u posudu za pečenje i stavite u pećnicu na 190 °C 10 minuta.
03
Za umak, na maslacu popržite brašno, podlijte stalno miješajući s 400 ml janjećeg temeljca, posolite, kuhajte 10 minuta, ako je potrebno dodajte preostali temeljac, dodajte limunov sok i kuhajte još 5 minuta.
04
Okruglice prelijte umakom, pospite grubo narezanim listićima korijandra i kardamomom, poslužite.
Zapečeni smeđi sloj na okruglicama dat će jelu poseban okus.