Marokanske mesne okruglice
sastojci
- 500 g mljevene janjetine
- 50 g luka
- 3 žlice maslinova ulja
- 0.5 vezice peršina
- 1 vezica svježeg korijandra
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica nasjeckanog đumbira
- 0.5 žličice mljevenog kima
- 0.5 žličice kardamoma
- 0.5 žličice čilija u prahu
- 0.25 žličice cimeta u prahu
- 1 žličica soli
- 0.25 žličice crnog papra
- naribana korica jednog limuna
- 1 jaje
- 70 g pinjola
- 100 g feta sira
- 40 g krušnih mrvica
- ulje za prženje
Umak:
- 1 luk
- 2 žlice maslinova ulja
- 2 češnja češnjaka
- 150 g tahini paste
- sol
- papar
- sok jednog limuna
- 250 ml goveđeg temeljca
Način pripreme
Na zagrijanom ulju ispržite sitno nasjeckani luk, dodajte nasjeckani češnjak, đumbir, nasjeckani peršin i korijandar (dio ostavite za posluživanje).
Zatim dodajte kim, zdrobljeni kardamom, čili, cimet i koricu limuna. Kratko popržite i dodajte mljevenom mesu.
Potom dodajte razmućeno jaje, sol, papar, razmrvljenu fetu i pola količine pinjola. Sve dobro izmiješajte i od dobivene smjese oblikujte kuglice.
Uvaljajte ih u krušne mrvice i stavite u zagrijano duboko ulje. Pecite ih do zlatnožute boje pa izvadite na upijajući papir.
Za umak, na maslinovu ulju ispržite do zlatne boje na ploške narezani luk.
Dodajte nasjeckani češnjak, tahini pastu, sol, papar, sok limuna i temeljac.
Kratko pirjajte pa u umak dodajte mesne okruglice i na laganoj vatri, poklopljene, pirjajte oko 20 minuta.
Nakon 10 minuta pirjanja okrenite okruglice.
Poslužite mesne okruglice posute pinjolima i nasjeckanim korijandrom uz kuhanu rižu
Osim janjećih, možete pripremiti pileće ili pureće okruglice, a umak možete pripremiti i od rajčice.