Marinirano pečeno carsko meso
sastojci
- 800 g narezanog carskog mesa
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 dcl mesnog temeljca
- 500 g krumpira
- 250 g korjena Celera
- 3 češnja češnjaka
Za marinadu
- 2 žlice suncokretova ulja
- 1 žličica slatke mljevene paprika
- 2 češnja češnjaka
- 1 glavica crvenog luka
- 1 žličica listova svježeg timijana
- 1 žličica senfa
- sok i korica ½ limuna
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Dobro operite i posušite carsko meso. Narežite ga na komade debljine 2.5 cm. Možete u Spar mesnici kupiti i već narezano carsko meso, ali pazite da nije pretanko rezano da vam se ne posuši prilikom pečenja. Posolite narezano carsko meso, odložite ga sa strane pa krenite s pripremom marinade.
Marinadu ćete pripremiti na način da prvo na sitno nasjeckate listove svježeg timijana. Dobro operite limun pa mu naribajte ½ korice i iscijedite sok. Sitno nasjeckajte češnjak i crveni luk. Sve sastojke za marinadu stavite u dublju staklenu posudu, dodajte ulje pa sve dobro izmiješajte. Pripremljenom marinadom dobro utrljajte narezano carsko meso. Stavite ga u vrećicu za zamrzavanje, dobro zavežite pa ga ostavite da se marinira nekoliko sati ili najbolje preko noći.
Zagrijte pećnicu na 200°C. U grill tavu stavite par kapi maslinova ulja pa na njemu prepržite marinirano carskom meso dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
Premjestite ga u posudu u kojoj ćete ga peći pa dodajte 1 dcl. mesnog temeljca pomiješanog sa preostalom marinadom. Prekrijte posudu aluminijskom folijom pa stavite peći u zagrijanu pećnicu na 60 minuta.
Dok se carsko meso peče, ogulite krumpir i celer te ih stavite kuhati u posoljenu zavrelu vodu skupa sa nekoliko oguljenih režnjeva češnjaka. Kad su krumpir i celer kuhani napravite pire krumpir uz dodatak maslaca.
Nakon sat vremena skinite foliju s carskog mesa pa pecite još 15 minuta bez folije da dobije lijepu hrskavu koricu. Pečeno carsko meso poslužite sa pireom od krumpira i celera te zelenom salatom po izboru. Uz ovo jelo najbolje će pasati vino graševina ili rajnski rizling.