Lubin sa špinatom i biskom od cvjetače
sastojci
- 1 lubin (brancin) od 1,5 kg
- 700 g cvjetače
- 500 g brokule
- 100 g špinata
- 40 g listića badema
- 200 g kukuruznog griza
- 40 g mrkve
- 100 g celera+peršina
- 50 g crvenog luka
- 100 ml bijelog vina
- 100 ml maslinovog ulja
- 100 ml ulja za prženje
- 50-80 ml creme fraiche
- sol, papar u zrnu
Način pripreme
Očistite ribu, odstranite škrge, drob i ljuske, zatim je filetirajte.
Od ribljih kostiju napravite temeljac. Na trećini maslinovog ulja popržite sjeckani luk, dodajte mrkvu, celer i peršin, kratko popržite, zalijte s 50 ml bijelog vina, kuhajte da alkohol ispari, dodajte riblje kosti i 1-2 zrna papra, zalijte vodom (oko 350 ml), kuhajte 25 minuta, procijedite.3. Odvojite cvjetove brokule i cvjetače. Zagrijte pećnicu na 200°c. U pleh, na masni papir poredajte cvjetove brokule i 2/3 cvjetače, posolite, pošpricajte maslinovim uljem i pecite 25-30 minuta, ovisno o pećnici. 4. Preostale cvjetove i tvrdi dio cvjetače sitno narežite i popržite na preostalom maslinovom ulju, podlijte vinom (50 ml), kuhajte da alkohol reducira, zalijte ribljim temeljcem, posolite i kuhajte dok ne omekša.
Miksajte štapnim mikserom i umiješajte creme fraiche do željene kremoznosti. Filete ribe posolite, uvaljajte u kukuruzni griz i ispecite.
Filete ribe poslužite uz nekoliko cvjetova brokule i cvjetače, listove svježeg špinata i bisk od cvjetače, posuto listićima badema.