sastojci

  • 1 lubin (brancin) od 1,5 kg
  • 700 g cvjetače
  • 500 g brokule
  • 100 g špinata
  • 40 g listića badema
  • 200 g kukuruznog griza
  • 40 g mrkve
  • 100 g celera+peršina
  • 50 g crvenog luka
  • 100 ml bijelog vina
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 100 ml ulja za prženje
  • 50-80 ml creme fraiche
  • sol, papar u zrnu

Način pripreme

01

Očistite ribu, odstranite škrge, drob i ljuske, zatim je filetirajte.

02

Od ribljih kostiju napravite temeljac. Na trećini maslinovog ulja popržite sjeckani luk, dodajte mrkvu, celer i peršin, kratko popržite, zalijte s 50 ml bijelog vina, kuhajte da alkohol ispari, dodajte riblje kosti i 1-2 zrna papra, zalijte vodom (oko 350 ml), kuhajte 25 minuta, procijedite.3. Odvojite cvjetove brokule i cvjetače. Zagrijte pećnicu na 200°c. U pleh, na masni papir poredajte cvjetove brokule i 2/3 cvjetače, posolite, pošpricajte maslinovim uljem i pecite 25-30 minuta, ovisno o pećnici. 4. Preostale cvjetove i tvrdi dio cvjetače sitno narežite i popržite na preostalom maslinovom ulju, podlijte vinom (50 ml), kuhajte da alkohol reducira, zalijte ribljim temeljcem, posolite i kuhajte dok ne omekša.

03

Miksajte štapnim mikserom i umiješajte creme fraiche do željene kremoznosti. Filete ribe posolite, uvaljajte u kukuruzni griz i ispecite.

04

Filete ribe poslužite uz nekoliko cvjetova brokule i cvjetače, listove svježeg špinata i bisk od cvjetače, posuto listićima badema.

podijeli