Losos teriyaki
sastojci
- 800 g fileta lososa
- 2 žlice maslinova ulja
- 100 ml umaka od soje
- 2 žlice rižinog vina
- 2 žlice smeđeg šećera
- 2 žlice kristalšećera
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica naribanog đumbira
- 0.5 žličice škrobnog brašna
Način pripreme
U manjoj posudi pomiješajte umak od soje, 50 ml vode, rižino vino, smeđi i kristal-šećer, protisnuti češnjak i naribani đumbir. Stavite na laganu vatru i neprestano miješajte dok ne zakuha. Kuhajte 1 - 2 minute ili dok se šećer u potpunosti ne otopi.
Škrobno brašno razmutite s 1 žlicom hladne vode pa dodajte u umak. Kratko promiješajte pa ga maknite s vatre i procijedite kroz gusto sito.
Filete lososa narežite na veće komade i popržite ih u dobro zagrijanoj grill tavi na maslinovu ulju tako da dobiju lijepu boju. Ispržene filete odmah umočite u pripremljeni teriyaki umak i ostavite ih u njemu oko 5 minuta. Tako pripremljeni losos poslužite na podlozi od kuhane riže i uz salatu po izboru.
Za još bolji okus, filete lososa pržite u sezamovu ulju.