Lazanje u duginim bojama
sastojci
- 500 g tijesta za savijače
- 100 g otopljenog maslaca
- 400 g cikle
- 500 g tikve
- 500 g špinata
- 800 g rajčice (šljivar, volovsko srce, jabučar)
- 200 g crvenog luka
- 4 češnja češnjaka
- 180 ml maslinova ulja
- 2 jaja
- sol, kumin po želji
Način pripreme
Skuhajte šalšu. Na 100 ml maslinova ulja pirjajte sjeckani luk 20 minuta. Rajčice na vrhu zarežite u križ, kratko ih prokuhajte u kipućoj vodi da se kožica počne odvajati, ogulite, odstranite srčiku pa narežite na kockice.
Na luk dodajte 3 češnja sitno sjeckanog češnjaka, kratko zabijelite, dodajte rajčice, kuhajte na laganoj vatri da tekućina reducira pa začinite solju.
Tikvu ogulite, odstranite koštice, narežite na kocke, stavite u lim na masni papir, posolite, pokapajte uljem (40 ml) i pecite 25 minuta na 170 °C. Usitnite u pire, dodajte jedno jaje i promiješajte.
Ciklu ogulite, narežite na kockice, skuhajte, blendajte u pire, umiješajte jaje, začinite solju i po želji kuminom. Špinat očistite, nasjeckajte, sotirajte na 40 ml ulja, dodajte zrno sitno sjeckanog češnjaka i posolite.
Svaki list tijesta premažite otopljenim maslacem, slažite po tri lista jedan na drugi. Posudu za pečenje premažite otopljenim maslacem.
Stavite tri lista tijesta, zatim sloj šalše, poklopite s tri lista tijesta, rasporedite špinat, poklopite tijestom, stavite sloj pirea od tikve, ponovo tri lista tijesta, zatim sloj cikle. Završite s tri lista tijesta, izbockajte tijesto vilicom pa pecite na 180 °C oko 25 minuta.
Vrh lazanja prije pečenja pospite sirom ili umakom po želji.