Quinoa with feta, roasted sweet potato, pomegranate and wilted spinach, horizontal shot on a grey and beige granite background, elevated view
Copyright (c) 2023 Nickola_Che/Shutterstock. No use without permission.

Kvinoja s pečenim batatom, feta sirom, špinatom i narom

sastojci

  • 200 g kvinoje
  • 500 g batata
  • 150 g feta sira, izmrvljenog
  • 150 g svježeg špinata
  • 1 nar, očišćen
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 žličica mljevene paprike
  • 1 limun, sok
  • 1 žličica soli
  • 0.25 žličice papra

Način pripreme

01

Zagrijte pećnicu na 200 °C. Batat narežite na kockice pa ih stavite u lim za pečenje, posolite s pola žličice soli, popaprite, dodajte mljevenu papriku te prelijte s 1 žlicom maslinova ulja. Sve dobro promiješajte. Pecite batat u pećnici 25 - 30 minuta ili dok ne postane mekan i lagano karameliziran.

02

Kvinoju isperite pod mlazom hladne vode pa je stavite u lonac s duplo većom količinom vode (oko 400 ml). Dodajte prstohvat soli i kuhajte na srednje jakoj vatri 15 minuta, dok kvinoja ne omekša i upije svu vodu. Nakon toga maknite lonac s vatre i poklopite ga 5 minuta, a zatim vilicom lagano razdvojite zrna kvinoje kako bi bila rahla.

03

U loncu zakuhajte malo vode. Špinat blanširajte tako što ćete ga uroniti u kipuću vodu na 30 sekundi, a zatim ga odmah stavite u hladnu vodu kako bi zadržao boju i svježinu. Ocijedite špinat i lagano ga pritisnite kako biste istisnuli višak vode.

04

U zdjelu stavite kuhanu kvinoju, na vrh stavite pečeni batat i blanširani špinat. Dodajte izmrvljenu fetu i zrna nara. Prelijte sve sokom limuna i preostalom žlicom maslinova ulja te dodatno posolite ostatkom soli.

podijeli