Kvinoja s pečenim batatom, feta sirom, špinatom i narom
sastojci
- 200 g kvinoje
- 500 g batata
- 150 g feta sira, izmrvljenog
- 150 g svježeg špinata
- 1 nar, očišćen
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 žličica mljevene paprike
- 1 limun, sok
- 1 žličica soli
- 0.25 žličice papra
Način pripreme
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Batat narežite na kockice pa ih stavite u lim za pečenje, posolite s pola žličice soli, popaprite, dodajte mljevenu papriku te prelijte s 1 žlicom maslinova ulja. Sve dobro promiješajte. Pecite batat u pećnici 25 - 30 minuta ili dok ne postane mekan i lagano karameliziran.
Kvinoju isperite pod mlazom hladne vode pa je stavite u lonac s duplo većom količinom vode (oko 400 ml). Dodajte prstohvat soli i kuhajte na srednje jakoj vatri 15 minuta, dok kvinoja ne omekša i upije svu vodu. Nakon toga maknite lonac s vatre i poklopite ga 5 minuta, a zatim vilicom lagano razdvojite zrna kvinoje kako bi bila rahla.
U loncu zakuhajte malo vode. Špinat blanširajte tako što ćete ga uroniti u kipuću vodu na 30 sekundi, a zatim ga odmah stavite u hladnu vodu kako bi zadržao boju i svježinu. Ocijedite špinat i lagano ga pritisnite kako biste istisnuli višak vode.
U zdjelu stavite kuhanu kvinoju, na vrh stavite pečeni batat i blanširani špinat. Dodajte izmrvljenu fetu i zrna nara. Prelijte sve sokom limuna i preostalom žlicom maslinova ulja te dodatno posolite ostatkom soli.