Kung Pao piletina s kikirikijem

sastojci

  • 600 g pilećeg filea
  • 300 g žute paprike
  • 100 g mladog luka
  • 300 g basmati riže
  • 100 g kikirikija
  • 10 g sezama
  • 30 ml ulja kikirikija
  • 10 g gustina
  • sol, papar

Umak:

  • 50 ml slatko-kiselog umaka
  • 30 ml rižinog vina
  • 30 ml umaka od soje
  • 30 ml rižinog octa
  • 5 ml čili umaka (ili bilo kojeg ljutog umaka)
  • 1 žličica sečuanskog papra

Način pripreme

01

Basmati rižu kuhajte u volumnom omjeru 1 : 2. Dupli omjer vode zakipite, rižu zagrijte na suho, prelijte kipućom vodom, lagano kuhajte 5 minuta poklopljeno, ugasite vatru i ostavite da odstoji poklopljeno 20 minuta. Rižu prije posluživanja razrahlite drvenom vilicom.

02

Meso i papriku narežite na trakice, mladi luk na komade 3 – 4 cm. U posudu stavite meso, posolite i popaprite, pospite gustinom i dobro promiješajte.

03

U drugoj posudi pomiješajte slatko-kiseli umak, umak od soje, rižino vino, ocat i čili umak.

04

U maloj tavici, na srednjoj vatri, tostirajte sečuanski papar 1 – 2 minute, stavite u mužar, zdrobite. Jako zagrijte wok, dodajte ulje kikirikija, sečuanski papar, pržite nekoliko sekundi, dodajte meso, papriku i mladi luk, pržite miješajući 2 – 3 minute, zalijte umakom i kuhajte da umak blago reducira.

05

Rasporedite u tanjure rižu, na rižu stavite piletinu u umaku, pospite kikirikijem i sezamom, poslužite.

podijeli