Kremasta gratinirana bundeva sa začinskim biljem

sastojci

  • 600 g bundeve
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 100 ml mlijeka
  • 2 jaja
  • 100 g sira (npr. gauda, parmezan ili cheddar), naribanog
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žličica svježeg timijana (ili 0.5 žličice sušenog)
  • 1 žličica svježeg peršina nasitno nasjeckanog
  • 2 žlice maslinova ulja
  • sol i svježe mljeveni crni papar, po ukusu

Način pripreme

01

Pećnicu zagrijte na 200 °C. Namastite manji vatrostalni kalup (otprilike 20 x 20 cm) s malo maslinova ulja.

02

Bundevu narežite na kockice pa ih poslažite u pripremljeni kalup. Prelijte ih maslinovim uljem, posolite i popaprite te pospite svježim timijanom. Lagano promiješajte kako bi sve kockice bile ravnomjerno začinjene.

03

U zasebnoj zdjeli umutite jaja, vrhnje za kuhanje i mlijeko. Dodajte nasitno nasjeckani češnjak i pola količine naribanog sira. Smjesu začinite solju i paprom te dobro promiješajte.

04

Izlijte smjesu preko kockica bundeve u kalupu, pazeći da se ravnomjerno rasporedi.

05

Pospite po vrhu ostatak naribanog sira kako bi se stvorila zlatno smeđa korica tijekom pečenja.

06

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30 - 35 minuta, dok bundeva ne omekša, a vrh ne postane zlatno smeđ.

07

Kad gratiniranu bundevu izvadite iz pećnice, pospite je svježe nasjeckanim peršinom, za dodatni okus i dekoraciju.

Poslužite toplo kao prilog mesu ili kao lagani samostalni obrok uz svježu salatu.

podijeli