Kremasta gratinirana bundeva sa začinskim biljem
sastojci
- 600 g bundeve
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 100 ml mlijeka
- 2 jaja
- 100 g sira (npr. gauda, parmezan ili cheddar), naribanog
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica svježeg timijana (ili 0.5 žličice sušenog)
- 1 žličica svježeg peršina nasitno nasjeckanog
- 2 žlice maslinova ulja
- sol i svježe mljeveni crni papar, po ukusu
Način pripreme
Pećnicu zagrijte na 200 °C. Namastite manji vatrostalni kalup (otprilike 20 x 20 cm) s malo maslinova ulja.
Bundevu narežite na kockice pa ih poslažite u pripremljeni kalup. Prelijte ih maslinovim uljem, posolite i popaprite te pospite svježim timijanom. Lagano promiješajte kako bi sve kockice bile ravnomjerno začinjene.
U zasebnoj zdjeli umutite jaja, vrhnje za kuhanje i mlijeko. Dodajte nasitno nasjeckani češnjak i pola količine naribanog sira. Smjesu začinite solju i paprom te dobro promiješajte.
Izlijte smjesu preko kockica bundeve u kalupu, pazeći da se ravnomjerno rasporedi.
Pospite po vrhu ostatak naribanog sira kako bi se stvorila zlatno smeđa korica tijekom pečenja.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30 - 35 minuta, dok bundeva ne omekša, a vrh ne postane zlatno smeđ.
Kad gratiniranu bundevu izvadite iz pećnice, pospite je svježe nasjeckanim peršinom, za dodatni okus i dekoraciju.
Poslužite toplo kao prilog mesu ili kao lagani samostalni obrok uz svježu salatu.