Juneći odresci u crnom vinu s gljivama i špageti s povrćem

sastojci

  • 800 g junećih odrezaka
  • 800 g luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 600 ml crnog vina
  • 600 ml mesnog temeljca
  • 40 g koncentrata rajčice
  • sol
  • papar
  • 300 g špageta
  • 150 g mrkve
  • 150 g mahuna
  • 80 g daikona
  • 100 g mladog luka
  • 150 g šampinjona
  • 140 ml maslinova ulja

Mesni temeljac:

  • 50 g mrkve
  • 80 g korijena celera
  • 50 g korijena peršina
  • 50 g lista peršina
  • 100 g crvenoga luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 80 ml bijelog vina
  • 40 ml maslinova ulja
  • 2-3 zrna papra

Način pripreme

01

Odreske stavite u pac od crnog vina i ostavite da prenoći.

02

Za temeljac nasjeckajte luk, mrkvu, celer i korijen peršina i sve popržite na maslinovu ulju. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i kratko ga pržite, samo da zabijeli, a potom podlijte vinom i nastavite kuhati. Kada alkohol ispari, podlijte vodom, dodajte usitnjene kosti, lišće peršina i zrna papra pa kuhajte 20 minuta.

03

Na 70 ml ulja pirjajte sitno nasjeckani luk oko 30 minuta pa dodajte sitno nasjeckani češnjak.

04

Odreske stavite na cjedilo da se ocijedi pac, a ocijeđeno vino sačuvajte. Odreske posolite i ispržite na 40 ml ulja s obje strane pa ih stavite ih na luk. Karamel od pečenja prelijte pacom (vinom), prokuhajte i stavite sa strane. Odreske podlijevajte naizmjenično temeljcem i umakom od pečenja s vinom, pirjajte na laganoj vatri dok meso ne omekša. Pred kraj začinite solju i paprom.

05

U međuvremenu skuhajte u slanoj vodi svježe mahune. Ako koristite zamrznute, ne trebate ih kuhati.

06

Na preostalo maslinovo ulje dodajte koso narezani bijeli dio mladog luka, kratko ga pržite pa dodajte mrkvu narezanu na rezance, a potom umiješajte mahune i kuhane špagete.

07

Šampinjone narežite na četvrtine i kratko ih pržite.

08

Na tanjur stavite odreske i špagete, dodajte gljive, pospite rezancima daikona i koso rezanim zelenim dijelom mladog luka i poslužite.

U ovaj umak možete dodati ribano korijenasto povrće.​

podijeli

Proizvodi iz recepta