Juneći gulaš s marelicama
sastojci
- 800 g juneće plećke ili vrata
- 800 g crvenog luka
- 100 g mrkve
- 100 g korijena celera
- 100 g korijena peršina
- 2 češnja češnjaka
- 100-200 ml crnog vina (merlot)
- 20 g koncentrata rajčice
- 800 ml-1 l mesnog temeljca
- 1 grančica ružmarina
- 300 g marelica
- 60 g svinjske masti
- 10 ml maslinovog ulja
- sol, bourbon papar
Način pripreme
Luk sitno nasjeckajte i pirjajte na masti na laganoj vatri 30 – 45 minuta. Meso narežite i posolite. Mrkvu, celer i peršin naribajte, češnjak sitno nasjeckajte.
10-ak listića ružmarina sitno nasjeckajte i tostirajte na suhoj tavi, dodajte koncentrat rajčice i maslinovo ulje, kratko popržite i promiješajte.
Na luk dodajte ribanu mrkvu, celer i peršin, popržite 5 minuta, dodajte sjeckani češnjak i popržite samo da zabijeli, zatim dodajte meso i tostirani ružmarin s rajčicom. Popržite, podlijte vinom, pustite da prokuha pa na laganoj vatri kuhajte uz povremeno podlijevanje temeljcem.
Meso lagano kuhajte 1,5 – 2 sata dok ne omekša. 20 – 30 minuta prije kraja kuhanja dodajte u gulaš marelice narezane na kockice veličine ovisne o tome kako želite da je marelica mekana. Veće kockice bit će tvrđe, manje kockice bit će mekše.
Probajte, po želji još začinite i poslužite uz grančicu svježeg ružmarina.
Umjesto svježih, u gulašu možete koristiti i sušene marelice.