Juneći gulaš s marelicama

sastojci

  • 800 g juneće plećke ili vrata
  • 800 g crvenog luka
  • 100 g mrkve
  • 100 g korijena celera
  • 100 g korijena peršina
  • 2 češnja češnjaka
  • 100-200 ml crnog vina (merlot)
  • 20 g koncentrata rajčice
  • 800 ml-1 l mesnog temeljca
  • 1 grančica ružmarina
  • 300 g marelica
  • 60 g svinjske masti
  • 10 ml maslinovog ulja
  • sol, bourbon papar

Način pripreme

01

Luk sitno nasjeckajte i pirjajte na masti na laganoj vatri 30 – 45 minuta. Meso narežite i posolite. Mrkvu, celer i peršin naribajte, češnjak sitno nasjeckajte. 

02

10-ak listića ružmarina sitno nasjeckajte i tostirajte na suhoj tavi, dodajte koncentrat rajčice i maslinovo ulje, kratko popržite i promiješajte. 

03

Na luk dodajte ribanu mrkvu, celer i peršin, popržite 5 minuta, dodajte sjeckani češnjak i popržite samo da zabijeli, zatim dodajte meso i tostirani ružmarin s rajčicom. Popržite, podlijte vinom, pustite da prokuha pa na laganoj vatri kuhajte uz povremeno podlijevanje temeljcem. 

04

Meso lagano kuhajte 1,5 – 2 sata dok ne omekša. 20 – 30 minuta prije kraja kuhanja dodajte u gulaš marelice narezane na kockice veličine ovisne o tome kako želite da je marelica mekana. Veće kockice bit će tvrđe, manje kockice bit će mekše. 

05

Probajte, po želji još začinite i poslužite uz grančicu svježeg ružmarina.

Umjesto svježih, u gulašu možete koristiti i sušene marelice.

podijeli