Juneća rebra na južnjački
sastojci
- 1 kg junećih rebara u komadu
- 2 žlice maslinova ulja
- 700 g krumpira
- 1 srednji korjen pastrnjaka
- pola glavice celera
- 2 režnja češnjaka
- 1 žlica listova svježeg timijana
Za marinadu:
- 3 žlice sweet chilly umaka
- sok od 1 limete
- 2 žlice Worcestershire umaka
- 2 glavice crvenog luka (naribanog)
- 2 češnja češnjaka
- 200 ml tamnog piva
- 2 žlice meda
- 2 žličice mljevenog kumina
- 3 cm korjena svježeg đumbira (naribanog)
- 50 g maslaca
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Pripremite sve sastojke za marinadu pa u većoj zdjeli pomiješajte chilly umak,pivo, sok od limete,umak worcestershire, naribani crveni luk, sitno sjeckani češnjak , med, mljeveni kumin i naribani đumbir.
Meso operite i dobro posušite. Skinite mu višak masnoće pa ga dobro premažite pripremljenom marinadom. Stavite ga u zdjelu (po mogućnosti nemetalnu) a potom pokrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjak da se marinira preko noći. Izvadite meso iz marinade, sastružite višak marinade i sačuvajte za kasnije. Meso dobro posolite i popaprite po želji.
Zagrijte ulje u dubljoj tavi pa prepecite meso dok ne dobije smeđu boju sa svih strana. Stavite meso u posudu za pečenje pa ga premažite bogato marinadom sa svih strana. U posudu ulijte 1.5 dcl vode pomješane s ostatkom marinade, pokrijte folijom pa pecite oko 2 i pol sata na 160° C dok meso potpuno ne omekš. Po potrebi dodajte još vode ako primjetite da vam je na pola pečenja umak pregust.
Dok se meso peče pripremite prilog. Uz ova pikantna rebra najbolje će pasati pire od krumpira, pastrnjaka, celera i češnjaka uz dodatak svježeg timijana. Sve sastojke narežite na sitno pa stavite u vodu i kuhajte dok se krumpir i ostale namirnice ne skuhaju. Napravite ukusni pire uz dodatak maslaca.
Nakon 2 I pol sata pečenja izvadite meso iz pećnice i ostavite ga poklopljenog stajati 15 min. da se meso “odmori”. Nakon toga izvadite meso, narežite ga na manje komade, malo premažite umakom u kojem se peklo meso pa pustite jos 5-10 min. da se kratko zapeče. Servirajte vruće uz slasni pire i miješanu zelenu salatu.