Janjeći gulaš s pečenim paprikama

sastojci

  • 1.2-1.4 kg janjetine s kostima
  • 800 g crvenog luka
  • 3-4 režnja češnjaka
  • 500 g rajčica
  • 500 g crvene rog paprike
  • 100 ml maslinovog ulja
  • sol
  • papar
  • 50 g mrkve
  • 80 g celera
  • 50 g peršina
  • 100 g crvenog luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 80 ml bijelog vina
  • 40 ml maslinovog ulja
  • 2-3 zrna papra

Način pripreme

01

Odvojite kosti od mesa, rascijepajte ih i pripremite temeljac. Mrkvu, celer, peršin i crveni luk sitno nasjeckajte, popržite na maslinovom ulju, dodajte sjeckani češnjak, kratko popržite samo da zabijeli, podlijte vinom, kuhajte da alkohol ispari, podlijte vodom, dodajte rascijepane kosti, zrna papra i kuhajte pola sata.

02

Janjetinu narežite na kocke veličine 3 x 4 cm, posolite, ostavite da se marinira. Luk nasjeckajte, zagrijte 30 ml ulja, dodajte sjeckani luk i pirjajte na laganoj vatri 30 minuta, po potrebi podlijte s malo temeljca. Rajčice zarežite na vrhu u križ, blanširajte u kipućoj vodi, ogulite i narežite na kocke.

03

Zagrijte 30 ml maslinovog ulja, dodajte rajčicu, začinite i lagano pirjajte. U velikoj tavi, na 40 ml ulja u nekoliko navrata zapecite meso sa svih strana zajedno s češnjakom narezanim na listiće. Na pirjani luk dodajte meso i češnjak, nastavite pirjati i podlijevati temeljcem.

04

Nakon što se meso pirjalo dvadesetak minuta dodajte rajčicu, začinite solju i paprom i nastavite pirjati i podlijevati dok meso ne omekša. Paprike očistite, narežite na trake široke 2 cm i pecite na gril tavi, na kraju posolite. Janjeći gulaš poslužite uz dodatak pečene paprike.

Za još sočniji i mekši okus, meso možete začiniti i ostaviti da se marinira u hladnjaku preko noći.

podijeli