Janjeći gulaš s pečenim paprikama
sastojci
- 1.2-1.4 kg janjetine s kostima
- 800 g crvenog luka
- 3-4 režnja češnjaka
- 500 g rajčica
- 500 g crvene rog paprike
- 100 ml maslinovog ulja
- sol
- papar
Temeljac:
- 50 g mrkve
- 80 g celera
- 50 g peršina
- 100 g crvenog luka
- 1 režanj češnjaka
- 80 ml bijelog vina
- 40 ml maslinovog ulja
- 2-3 zrna papra
Način pripreme
Odvojite kosti od mesa, rascijepajte ih i pripremite temeljac. Mrkvu, celer, peršin i crveni luk sitno nasjeckajte, popržite na maslinovom ulju, dodajte sjeckani češnjak, kratko popržite samo da zabijeli, podlijte vinom, kuhajte da alkohol ispari, podlijte vodom, dodajte rascijepane kosti, zrna papra i kuhajte pola sata.
Janjetinu narežite na kocke veličine 3 x 4 cm, posolite, ostavite da se marinira. Luk nasjeckajte, zagrijte 30 ml ulja, dodajte sjeckani luk i pirjajte na laganoj vatri 30 minuta, po potrebi podlijte s malo temeljca. Rajčice zarežite na vrhu u križ, blanširajte u kipućoj vodi, ogulite i narežite na kocke.
Zagrijte 30 ml maslinovog ulja, dodajte rajčicu, začinite i lagano pirjajte. U velikoj tavi, na 40 ml ulja u nekoliko navrata zapecite meso sa svih strana zajedno s češnjakom narezanim na listiće. Na pirjani luk dodajte meso i češnjak, nastavite pirjati i podlijevati temeljcem.
Nakon što se meso pirjalo dvadesetak minuta dodajte rajčicu, začinite solju i paprom i nastavite pirjati i podlijevati dok meso ne omekša. Paprike očistite, narežite na trake široke 2 cm i pecite na gril tavi, na kraju posolite. Janjeći gulaš poslužite uz dodatak pečene paprike.
Za još sočniji i mekši okus, meso možete začiniti i ostaviti da se marinira u hladnjaku preko noći.