Janjeća koljenica u umaku sa širokim rezancima
sastojci
- 4 janjeće koljenice
- 1 glavica luka
- 6 češnjeva češnjaka
- 2 velike mrkve
- 3 žlice maslinova ulja
- 1 žlica soli
- 2 žlice brašna
- 5 dl goveđeg temeljca
- 4 dl crvenog vina
- 400 g pasirane rajčice
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 1 žličica svježeg ružmarina nasitno nasjeckanog
- 2 žlice svježeg peršina nasitno nasjeckanog
- 2 lista lovora
- 1 žličica papra
- 400 g širokih rezanaca
Način pripreme
Zagrijte pećnicu na 175 °C.
Osušite janjeće koljenice papirnatim kuhinjskim ubrusom.
Na srednje jakoj vatri zagrijte ulje u posudi koja može u pećnicu i ima poklopac. Pržite po dvije koljenice na vrelom ulju dok ne porumene sa svih strana. Ponovite s preostalim koljenicama.
Prebacite janjetinu na tanjur, pokrijte je folijom, da ostane topla i ostavite sa strane.
Na preostalom ulju pirjajte mrkvu narezanu na kolutiće i luk narezan na kockice dok ne omekšaju (oko 5 minuta), zatim dodajte češnjak i pirjajte još jednu minutu.
Koljenice vratite u lonac, začinite s pola žlice soli i pola žličice mljevenog papra. Pospite brašnom, dobro promiješajte i kuhajte 4-5 minuta da brašno porumeni.
Ulijte temeljac i vino, dodajte pasiranu rajčicu i koncentrat rajčice te začinsko bilje. Pustite da zakuha na štednjaku.
Poklopite lonac, stavite ga u donji dio pećnice i pecite dva sata ili dok se meso ne počne odvajati od kostiju.
Kad se ispeku, izvadite koljenice iz umaka.
Izvadite i lovor iz umaka pa ga izmiksajte i kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne postignete željenu gustoću umaka.
Široke rezance skuhajte u vodi u koju ste dodali pola žlice soli prema uputama na pakiranju.
Kuhane i ocijeđene rezance pomiješajte s umakom i na vrh posložite po jednu koljenicu i poslužite.