Lamb chop with noodles, sauce and mustard on a gray background
Copyright (c) 2024 Vigen M/Shutterstock. No use without permission.

Janjeća koljenica u umaku sa širokim rezancima

sastojci

  • 4 janjeće koljenice
  • 1 glavica luka
  • 6 češnjeva češnjaka
  • 2 velike mrkve
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 1 žlica soli
  • 2 žlice brašna
  • 5 dl goveđeg temeljca
  • 4 dl crvenog vina
  • 400 g pasirane rajčice
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 1 žličica svježeg ružmarina nasitno nasjeckanog
  • 2 žlice svježeg peršina nasitno nasjeckanog
  • 2 lista lovora
  • 1 žličica papra
  • 400 g širokih rezanaca

Način pripreme

01

Zagrijte pećnicu na 175 °C.

02

Osušite janjeće koljenice papirnatim kuhinjskim ubrusom.

03

Na srednje jakoj vatri zagrijte ulje u posudi koja može u pećnicu i ima poklopac. Pržite po dvije koljenice na vrelom ulju dok ne porumene sa svih strana. Ponovite s preostalim koljenicama.

04

Prebacite janjetinu na tanjur, pokrijte je folijom, da ostane topla i ostavite sa strane.

05

Na preostalom ulju pirjajte mrkvu narezanu na kolutiće i luk narezan na kockice dok ne omekšaju (oko 5 minuta), zatim dodajte češnjak i pirjajte još jednu minutu.

06

Koljenice vratite u lonac, začinite s pola žlice soli i pola žličice mljevenog papra. Pospite brašnom, dobro promiješajte i kuhajte 4-5 minuta da brašno porumeni.

07

Ulijte temeljac i vino, dodajte pasiranu rajčicu i koncentrat rajčice te začinsko bilje. Pustite da zakuha na štednjaku.

08

Poklopite lonac, stavite ga u donji dio pećnice i pecite dva sata ili dok se meso ne počne odvajati od kostiju.

09

Kad se ispeku, izvadite koljenice iz umaka.

10

Izvadite i lovor iz umaka pa ga izmiksajte i kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne postignete željenu gustoću umaka.

11

Široke rezance skuhajte u vodi u koju ste dodali pola žlice soli prema uputama na pakiranju.

12

Kuhane i ocijeđene rezance pomiješajte s umakom i na vrh posložite po jednu koljenicu i poslužite.

podijeli