Janjeća koljenica
sastojci
- 1 janjeća koljenica (1,2 - 1,5 kg)
- 4 grančice svježeg ružmarina
- 4 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana
- 1 velika glavica crvenog luka, narezana na kriške
- 800 g mladog krumpira, opranog
- 2 limuna
- 4 žlice maslinova ulja
- sol po želji
- papar po želji
Način pripreme
Zagrijte pećnicu na 180 °C.
Operite janjeću koljenicu i posušite je kuhinjskim papirom. Zarežite kožu na nekoliko mjesta i utrljajte na koljenicu smjesu od nasitno nasjeckanog češnjaka i 3 žlice maslinova ulja. Posolite i popaprite po svom ukusu.
U zdjeli pomiješajte cijele krumpire, kriške luka, prepolovljene limune, žlicu maslinova ulja pa sve začinite solju i paprom po svom ukusu.
Ubacite koljenicu u posudu za pečenje.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 2 – 2,5 sata, dok meso ne postane mekano.
Povremeno prelijte koljenicu sokom koji se skuplja na dnu posude u kojoj se peče.
Kad meso postane mekano, dodajte krumpire zajedno s ostalim sastojcima i pecite još sat vremena dok se krumpiri ne ispeku. Dodajte i ružmarin kako bi njegov miris ublažio miris janjetine.
Poslužite vruće, uz pečene limune koji su se pekli s mesom, a možete ih i iscijediti preko mesa i krumpira prije jela.