Hrskavi losos s crnim rižotom i bijelim umakom

sastojci

  • 600 g fileta lososa (bez kosti i kožice)
  • limunov sok
  • 100 g tosta
  • malo naribane korice limuna
  • 2 češnja češnjaka
  • 40 g sira ribanca
  • 50 ml maslinova ulja

Za rižoto:

  • 100 g luka
  • 4 žlice maslinova ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • 250 g riže Arborio
  • 150 ml bijelog vina
  • oko 1 L povrtnog temeljca
  • 1 žličica sipina crnila
  • sol
  • papar
  • kockica maslaca

Za umak:

  • 300 ml vrhnja za kuhanje
  • 100 ml bijelog vina (ili šampanjca)
  • sol
  • papar
  • 1 žumanjak
  • crveni kavijar za posluživanje

Način pripreme

01

Filet lososa narežite na četiri dijela, lagano posolite, popaprite i nakapajte limunovim sokom.

02

Kruhu odrežite koricu, a ostatak usitnite u sjeckalici. Pomiješajte s koricom limuna, nasjeckanim češnjakom, naribanim sirom i maslinovim uljem.

03

Losos stavite u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i po njemu rasporedite pripremljenu smjesu. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 20 minuta da dobije zlatnu, hrskavu koricu.

04

Za rižoto u široj tavi zagrijte ulje, dodajte nasjeckan luk i pržite dok ne omekša. Zatim dodajte nasjeckan češnjak, rižu i vino. Kad vino ukuha, postupno dodajte topli temeljac, sol, papar pa kuhajte uz povremeno miješanje dok riža ne omekša. Prije kraja umiješajte sipino crnilo koje će obojiti rižoto. Maknite s vatre i umiješajte kockicu maslaca.

05

Vrhnje za kuhanje zagrijte do vrenja, dodajte vino, sol, papar, a kad prokuha, maknite s vatre. Žumanjak razmutite s malo vrhnja pa umiješajte u vrući umak da ga zgusnete.

podijeli

Proizvodi iz recepta