Hrskavi losos s crnim rižotom i bijelim umakom
sastojci
- 600 g fileta lososa (bez kosti i kožice)
- limunov sok
- 100 g tosta
- malo naribane korice limuna
- 2 češnja češnjaka
- 40 g sira ribanca
- 50 ml maslinova ulja
Za rižoto:
- 100 g luka
- 4 žlice maslinova ulja
- 2 češnja češnjaka
- 250 g riže Arborio
- 150 ml bijelog vina
- oko 1 L povrtnog temeljca
- 1 žličica sipina crnila
- sol
- papar
- kockica maslaca
Za umak:
- 300 ml vrhnja za kuhanje
- 100 ml bijelog vina (ili šampanjca)
- sol
- papar
- 1 žumanjak
- crveni kavijar za posluživanje
Način pripreme
Filet lososa narežite na četiri dijela, lagano posolite, popaprite i nakapajte limunovim sokom.
Kruhu odrežite koricu, a ostatak usitnite u sjeckalici. Pomiješajte s koricom limuna, nasjeckanim češnjakom, naribanim sirom i maslinovim uljem.
Losos stavite u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i po njemu rasporedite pripremljenu smjesu. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 20 minuta da dobije zlatnu, hrskavu koricu.
Za rižoto u široj tavi zagrijte ulje, dodajte nasjeckan luk i pržite dok ne omekša. Zatim dodajte nasjeckan češnjak, rižu i vino. Kad vino ukuha, postupno dodajte topli temeljac, sol, papar pa kuhajte uz povremeno miješanje dok riža ne omekša. Prije kraja umiješajte sipino crnilo koje će obojiti rižoto. Maknite s vatre i umiješajte kockicu maslaca.
Vrhnje za kuhanje zagrijte do vrenja, dodajte vino, sol, papar, a kad prokuha, maknite s vatre. Žumanjak razmutite s malo vrhnja pa umiješajte u vrući umak da ga zgusnete.