Heljdini rezanci s piletinom i povrćem
sastojci
- 2 batka i zabatka
- 0.5 dl umaka od soje
- 1 žličica češnjaka u prahu
- 0.5 naranče, sok
- 1 žličica papra
- 1 žličica soli
- 1 veća mrkva
- 0.5 tikvice
- 2 mlada luka
- 1 crvena paprika
- 200 g zelenih mahuna
- 1 cm svježeg đumbira
- 1 češanj češnjaka
- 0.5 dl sezamova ulja (ili kokosove masti)
- sriracha ljuti umak
Način pripreme
Iz batka i zabatka izvadite kosti pa meso narežite na sitnije trakice i stavite ih u zdjelu. Dodajte mesu dvije žlice umaka od soje, pola male žličice češnjaka u prahu, papar, žličicu soli, sok od pola naranče, a ako želite malo pikantnosti, dodajte i koju kap sriracha umaka. Dobro promiješajte i ostavite da odstoji barem pola sata.
Mrkvu prvo narežite na ploškice pa potom narežite na sitne štapiće. Na isti način narežite i pola tikvice. Mladi luk izrežite ukoso na komade, a češnjak nasitno nasjeckajte. Mahune također izrežite na komade duge 2 - 3 centimetra.
Wok jako zagrijte pa ulijte sezamovo ulje ili kokosovu mast. Obje masnoće dobro podnose visoke temperature.
Najprije u wok ubacite mariniranu piletinu pa je pržite, dio po dio, do lijepe zlatne boje. Kad ispržite svu piletinu, u istom woku pržite povrće. Na sezamovu ulju popržite usitnjeni češnjak i naribani đumbir. Zatim dodajte povrće kojem duže treba da omekša. Krenite s mahunama, pržite ih dvije minute pa dodajte mrkvu. Tri minute poslije ubacite tikvice i mladi luk te češnjak. Miješajte cijelo vrijeme kuhačom.
Kad se povrće malo zapeče i omekša, vratite u wok i piletinu.
Dodajte kuhane heljdine rezance pa ulijte i ostatak umaka od soje te srirachu po ukusu.