Heljda s brokulom i mesnim okruglicama
sastojci
- 250 g heljde
- 50 g bulgura
- 20 g kvinoje
- 400 g brokule
- 150 g ljubičastog luka
- sol
- 100 ml maslinova ulja
- 1 limun
Mesne okruglice:
- 500 g mljevenog mesa
- 100 g kruha
- 100 ml mlijeka
- 1 jaje
- sol
Način pripreme
Kruh namočite u mlijeku. Razmočeni kruh dodajte u mljeveno meso, potom dodajte jaje, posolite i dobro promiješajte. Ako vam se smjesa čini premekana, dodajte malo krušnih mrvica. Oblikujte okruglice i pecite u pećnici na papiru za pečenje na 180 °C oko 12 minuta.
Heljdu i kvinoju kuhajte zajedno u slanoj vodi 10 – 15 minuta. Bulgur prelijte kipućom vodom i ostavite poklopljen 10 – 15 minuta. Očistite brokulu, razdijelite ju na cvjetove i kratko blanširajte. Luk ogulite i sitno nasjeckajte.
Žitarice ocijedite, posolite i začinite maslinovim uljem. Dodajte brokulu i mesne okruglice, pospite lukom pa poslužite uz krišku limuna.
Na polovici kuhanja ugasite vatru i ostavite žitarice poklopljene da nabubre do kraja.