
Gulaš s pire krumpirom i mikro zelenjem
sastojci
- 600 g juneće plećke
- 600 g crvenog luka
- 2-3 režnja češnjaka
- 50 g svinjske masti
- 5 g mljevene paprike
- 50-100 ml passate
- 200 ml crnog vina
- 1 l goveđeg temeljca
- sol
- papar
- 20 g pekmeza od brusnica
- 20 g mikro zelenja
Pire krumpir:
- 600 g krumpira
- 60 g maslaca
- 50 ml vrhnja za kuhanje
- 100 ml mlijeka
Način pripreme
Meso narežite na kocke 3 x 3 cm, posolite i ostavite da se marinira 15 minuta. Luk sitno nasjeckajte i pirjajte na svinjskoj masti 40 minuta uz povremeno podlijevanje temeljcem.
Nakon 40 minuta dodajte sitno sjeckani češnjak, kratko ga zabijelite pa dodajte kocke mesa, nastavite lagano pirjati, podlijte crnim vinom, kad alkohol napola reducira nastavite kuhati na laganoj vatri uz podlijevanje temeljcem.
Nakon dva i pol sata pirjanja mesa dodajte mljevenu papriku i passatu, po potrebi posolite i začinite paprom, kuhajte još desetak minuta. Krumpir ogulite, narežite na kocke i skuhajte u slanoj vodi, ocijedite i gnječite.
Dodajte maslac, nastavite gnječiti, dodajte vrhnje i na kraju mlijeko do željene kremoznosti. Gulaš poslužite uz pire krumpir, pospite mikro zelenjem i po želji dodajte pekmez od brusnica.
Dok se kocke mesa pirjaju, možete im dodati 1-2 grančice svježeg timijana ili majčine dušice za izražajniju aromu jela.
Proizvodi iz recepta
