Gulaš od svinjetine sa šampinjonima i tortelinima
sastojci
- 600 g svinjskog filea
- 1 žličica soli
- 0.5 žličice papra
- 1 žličica mljevene slatke paprike
- 0.5 žličice mljevenog korijandra
- 1 žličica senfa
- 100 g luka
- 100 g mrkve
- 2 češnja češnjaka
- 2 lista lovora
- 200 ml crnog vina
- 300 ml mesnog temeljca
- 300 g šampinjona
- 30 ml maslinova ulja
- 3-4 grančice timijana
- 250 g tortelina sa sirom
- 150 ml vode, po potrebi
Način pripreme
Svinjskom fileu uklonite tetive, premažite ga senfom, pospite po njemu pola žličice soli i pola žličice mljevene slatke paprike, papar i korijandar pa dobro utrljajte začine u meso.
U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte pripremljeni svinjski file i pržite ga na jakoj vatri 5 - 7 minuta, uz okretanje, tako da sa svih strana dobije lijepu boju. Potom izvadite meso iz tave i stavite ga na tanjur te pokrijte folijom.
U istu tavu na preostalu masnoću ubacite sitno nasjeckani luk i pržite ga na srednje jakoj vatri oko 10 minuta, dok ne omekša. Dodajte na kockice narezanu mrkvu i nasjeckani češnjak pa sve pržite još 2 - 3 minute, uz miješanje. Potom u tavu vratite svinjski file, dodajte lovorov list, prelijte vinom i kuhajte 5 minuta, a zatim dodajte šampinjone i mesni temeljac, poklopite i na laganoj vatri kuhajte 45 minuta. Ako bude potrebno, dodajte vode tijekom kuhanja.
U loncu zakuhajte vodu, dodajte torteline i kuhajte ih prema uputi na ambalaži. Skuhane torteline ocijedite.
Svinjski file izvadite iz tave, stavite ga na dasku za rezanje i narežite na komade veličine zalogaja pa ih vratite u tavu. Dodajte timijan, preostalih pola žličice soli i pola žličice mljevene crvene paprike pa sve promiješajte.
Zatim izvadite lovorov list, a dodajte torteline i sve skupa kuhajte još 5 minuta na laganoj vatri.