Meat dish with pasta and mushroom sauce. Delicious braised pork tenderloin with tortellini and brown gravy.
Copyright (c) 2021 Angelika Heine/Shutterstock. No use without permission.

Gulaš od svinjetine sa šampinjonima i tortelinima

sastojci

  • 600 g svinjskog filea
  • 1 žličica soli
  • 0.5 žličice papra
  • 1 žličica mljevene slatke paprike
  • 0.5 žličice mljevenog korijandra
  • 1 žličica senfa
  • 100 g luka
  • 100 g mrkve
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 lista lovora
  • 200 ml crnog vina
  • 300 ml mesnog temeljca
  • 300 g šampinjona
  • 30 ml maslinova ulja
  • 3-4 grančice timijana
  • 250 g tortelina sa sirom
  • 150 ml vode, po potrebi

Način pripreme

01

Svinjskom fileu uklonite tetive, premažite ga senfom, pospite po njemu pola žličice soli i pola žličice mljevene slatke paprike, papar i korijandar pa dobro utrljajte začine u meso.

02

U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte pripremljeni svinjski file i pržite ga na jakoj vatri 5 - 7 minuta, uz okretanje, tako da sa svih strana dobije lijepu boju. Potom izvadite meso iz tave i stavite ga na tanjur te pokrijte folijom.

03

U istu tavu na preostalu masnoću ubacite sitno nasjeckani luk i pržite ga na srednje jakoj vatri oko 10 minuta, dok ne omekša. Dodajte na kockice narezanu mrkvu i nasjeckani češnjak pa sve pržite još 2 - 3 minute, uz miješanje. Potom u tavu vratite svinjski file, dodajte lovorov list, prelijte vinom i kuhajte 5 minuta, a zatim dodajte šampinjone i mesni temeljac, poklopite i na laganoj vatri kuhajte 45 minuta. Ako bude potrebno, dodajte vode tijekom kuhanja.

04

U loncu zakuhajte vodu, dodajte torteline i kuhajte ih prema uputi na ambalaži. Skuhane torteline ocijedite.

05

Svinjski file izvadite iz tave, stavite ga na dasku za rezanje i narežite na komade veličine zalogaja pa ih vratite u tavu. Dodajte timijan, preostalih pola žličice soli i pola žličice mljevene crvene paprike pa sve promiješajte.

06

Zatim izvadite lovorov list, a dodajte torteline i sve skupa kuhajte još 5 minuta na laganoj vatri.

podijeli