Gratinirani krumpir s lukom
sastojci
- 800 g krumpira
- 150 g luka
- 3 jaja
- 100 g sira edamca u komadu
- 300 g kiselog vrhnja
- 1 grančica ružmarina
- 3 žlice ulja
- sol
- papar
- maslac za premazivanje kalupa
Način pripreme
Jaja skuhajte na tvrdo, ohladite, ogulite i narežite na ploške.
Krumpir dobro operite pa ga s ljuskom skuhajte u posoljenoj vodi. Ogulite ga i narežite na tanje ploške.
Na zagrijanom ulju pržite luk narezan na ploške do zlatnožute boje. Krumpiru dodajte poprženi luk, kuhana jaja, krupnije naribani sir i kiselo vrhnje. Lagano posolite, popaprite i dobro izmiješajte. Prije dodavanja, u vrhnje možete umutiti 1 - 2 jaja da bi se ljepše zapeklo.
Smjesu stavite u namašćenu vatrostalnu posudu odgovarajuće veličine i pospite natrganim listićima ružmarina.
Zapecite, 30 - 35 minuta, u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C.