Govedina Wellington
sastojci
- 600 g goveđeg filea
- 500 g šampinjona
- 4 veće ploške pršuta
- 1 žlica dijonskog senfa
- 250 g lisnatog tijesta
- 2 žumanjka
- 3 žlice maslinova ulja
- oštro brašno za posipanje
- sol, papar
Za vinski umak
- 2 žlice džema od aronije
- 1 žlica limunova soka
- 125 ml crvenog vina
- 30 g maslaca
- 25 ml slatkog vrhnja
Način pripreme
U tavi, na dobro zagrijanome maslinovu ulju popržite goveđi file sa svih strana do lijepe smeđe boje. Izvadite ga i ostavite da se ohladi. Ohlađeni file premažite senfom. Šampinjone dobro očistite, stavite u el. sjeckalicu i dobro usitnite. Stavite ih u dobro zagrijanu suhu tavu i miješajte dok tekućina koju puste u potpunosti ne ispari, pa ostavite da se ohlade.
Na veći komad prozirne prijanjajuće folije položite ploške pršuta jednu pokraj druge tako da se djelomično poklapaju (ukupna širina mora biti podjednaka dužini filea). Premažite ih smjesom od šampinjona, lagano ih posolite i popaprite. Na mješavinu položite pečeni file i s pomoću folije čvrsto zamotajte u valjkasti oblik. Rubove folije dobro učvrstite i ostavite u hladnjaku 30-ak minuta.
Na pobrašnjenoj podlozi tanko razvaljajte lisnato tijesto tako da površina bude dovoljna da obloži meso. Rubove tijesta premažite razmućenim žumanjcima.
Meso izvadite iz folije, položite ga na tijesto i pažljivo zarolajte. Višak tijesta odrežite nožem. Tijesto premažite polovinom preostalih razmućenih žumanjaka. Stavite u hladnjak na 10-ak minuta pa ponovno premažite ostatkom žumanjaka.
Tijesto s fileom položite na lim za pečenje i pecite na 200 °C 40-ak minuta. Ostavite da odstoji 10-ak minuta pa narežite i poslužite s vinskim umakom i prilogom po izboru.
Umak pripremite tako da u manju tavu dodate džem od aronije pomiješan s limunovim sokom i na laganoj vatri miješajte otprilike minutu. Podlijte vinom i kuhajte dok se malo ne zgusne. Dodajte maslac narezan na veće kocke i lagano miješajte. Kad se maslac rastopi, dodajte vrhnje, kuhajte još minutu i ugasite.