Goveđi gulaš s povrćem u buči

sastojci

  • 800 g goveđe ili juneće plećke
  • 800 g crvenog luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 500 g buće
  • 10 sjemenki kima
  • 5 g slatke mljevene crvene paprike
  • sol
  • papar
  • 60 ml ulja
  • 1 l mesnog temeljca

Temeljac:

  • 50 g mrkve
  • 80 g korijena celera
  • 50 g korijena peršina
  • 50 g lista peršina
  • 100 g crvenog luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 80 ml bijelog vina
  • 40 ml maslinova ulja
  • 2-3 zrna papra
  • goveđe kosti

Način pripreme

01

Za temeljac nasjeckajte crveni luk, mrkvu, celer i korijen peršina pa popržite na maslinovu ulju. Potom dodajte sitno nasjeckani češnjak, kratko ga pržite, samo da zabijeli, a zatim podlijte vinom i kuhajte dok alkohol ne ispari. 

02

Nakon toga podlijte vodom, dodajte goveđe kosti, zrna papra i peršin pa kuhajte 20 minuta. 

03

Meso narežite na kocke i posolite. Luk sitno nasjeckajte i lagano pirjajte do zlatnožute boje pa dodajte meso i nastavite pirjati oko sat i pol, uz povremeno miješanje i podlijevanje mesnim temeljcem. 

04

U međuvremenu, buči odrežite vrh (poklopac), odstranite sjemenke i pažljivo žlicom izdubite meso. Pazite da ne probijete koru buče jer ćete u njoj poslužiti gulaš. Trećinu mesa naribajte, a ostatak narežite na kocke. 

05

Nakon 1,5 sata kuhanja temeljca dodajte meso buče, usitnjeni kim, crvenu papriku i sitno nasjeckani češnjak pa podlijte temeljcem da sastojci budu pokriveni i kuhajte još 30 minuta. Posolite i popaprite po želji.

06

Gulaš poslužite u izdubljenoj buči.

Naribano meso buče dat će gulašu slatkoću i kompaktnost.

podijeli