
Glazirana pačja prsa s povrćem i smokvom
sastojci
- 800 g pačjih prsa
- sol
- papar po želji
- 1 smokva
- 60 g maslaca
- 20 g meda
- 50 ml crnog vina-Plavac ili Babić
- 5 ml ulja tartufa
- 500 g krumpira
- 40 g maslaca
- 50 ml vrhnja za kuhanje
- 50 ml mlijeka
- 350 g mini rajčica
- 200 g zelene paprike
- 100 g zelenog dijela mladog luka
- 2-3 grančice koromača
- 40 ml maslinovog ulja
- 20 g mikro zelenja
Način pripreme
Zarežite kožicu na pačjim prsima, posolite ih i neka se mariniraju 20 minuta.
Krumpir ogulite, narežite i kuhajte u slanoj vodi. Papriku i zeleni dio mladog luka narežite julienne (na tanke rezance), smokvu narežite na četvrtine, listiće koromača sitno nasjeckajte.
Napravite pire, krumpir ocijedite, gnječite, dodajte maslac, miješajte i gnječite, dodajte vrhnje i polako dodajte toplo mlijeko do željene kremoznosti. Pačja prsa pecite na vreloj tavi na strani kože 2 minute, okrenite na stranu bez kože i pecite još 2 minute.
Meso i masnoću koja se iscijedila prebacite u posudu za pečenje i pecite u pećnici na 200 °C 10 – 11 minuta. Kad je meso pečeno izvadite ga u posudu sa strane i ostavite da se sokovi stabiliziraju.
Posudu u kojoj se meso peklo stavite na vatru, ubacite četvrtine smokve i popecite ih 1 minutu, dodajte med. Izvadite smokvu kraj mesa, posudu podlijte crnim vinom, lagano miješajte kuhačom ili lopaticom, dižite karamel od pečenja, kuhajte da se umak reducira, maknite sa strane i umiješajte listiće ledenog maslaca, miješajte da maslac emulgira.
Provjerite okus, po potrebi začinite solju pa dodajte ulje tartufa. Papriku, luk i polovice rajčice popržite 1 – 2 minute na maslinovom ulju, začinite solju, paprom i dodajte sitno sjeckani koromač.
Narežite meso, sok koji se iscijedio dodajte u umak. U tanjur stavite povrće i žlicu pire krumpira, na to dodajte 1 – 2 ploške mesa, četvrtinu smokve, mikro zelenje, prelijte umakom i poslužite.
Ukoliko niste ljubitelj tartufa, ulje možete izostaviti iz recepta.
Proizvodi iz recepta
