
Fiš paprikaš od šarana
sastojci
- 2 kg šarana
- 1 limun
- 200 g luka
- 50 ml suncokretova ulja
- 2 žlice mljevene crvene paprike
- 400 g sjeckane rajčice iz konzerve
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 2 lista lovora
- 2-3 ljuta feferona
- 6 češnjeva češnjaka
- 100 g mini rajčica
- 2 crvene paprike
- 200 ml bijelog vina
- 2 žlice krupnije nasjeckanog peršina
- sol
- papar
Način pripreme
Ribu očistite, odsijecite joj glave i repove. Stavite kuhati glave, repove (nakon što voda zavrije kuhati oko 10 minuta). Kad je riba kuhana, ocijedite i ohladite te očistiti od kostiju. Meso isjeckajte na sitnije dijelove. Dijelove ribe koji su ostali nasijecite na komade i prelite bijelim vinom tako da su svi dijelovi prekriveni.
Glavu i rep stavite u lonac, prelijte s 3 litre vode i kuhajte poklopljeno oko 30 do 40 minuta.
Kotlete nakapajte iscijeđenim sokom jednog limuna i dobro utrljajte. Posolite ih i popaprite.
U veći lonac na dobro zagrijano ulje stavite sitnije narezan luk i popržite ga do zlatnožute boje. Dodajte protisnuti češnjak, nasjeckane feferone, koncentrat rajčice i pržite miješajući 1 minutu, pa dodajte sjeckanu rajčicu i zalijte ocijeđenim temeljcem u kojem se kuhala riba. Kada zakuha, dodajte lovor list, mljevenu crvenu papriku, posolite i popaprite. Kuhajte poklopljeno na laganoj vatri 20-ak minuta pa dodajte mini rajčice prerezane popola, papriku narezanu na ploške i i riblje kotlete.
Kuhajte poklopljeno 10 minuta, podlijte vinom, još kratko prokuhajte i poslužite posuto peršinom uz prilog po želji ili poprženi kruh.
Proizvodi iz recepta
