Filet tune u sezamu, nabujak od brokule, chia sjemenki i paškog sira, pesto od rikole i lješnjaka
sastojci
- 4 odreska od tune (cca 800 g)
- 100 g sezama
- 600 g brokule
- 100 g paškog sira
- 50 g chia sjemenki
- 3 jaja
- 2 glatkog brašna
- 50 g rikole
- 50 g lješnjaka
- sol, papar
- 100 ml maslinova ulja
- 100 ml biljnog ulja
Način pripreme
U duboku i usku posudu stavite rukolu, lješnjake i maslinovo ulje i štapnim mikserom napravite pesto (gustu smjesu). Brokulu operite i prokuhajte u vodi 10 minuta. Procijedite i ostavite da se pohladi 15 minuta. Vilicom ju grubo usitnite.
Dodajte naribani paški sir i chia sjemenke koje ste predhodno namočili u 100 ml vode. Posolite i poparite po želji, dodajte glatko brašno, jaja i sve zajedno promiješajte u jednoličnu smjesu.
Dobivenu smjesu ulijte u manje kalupe ili šalice od kave koje ste predhodno obložili papirom za pečenje. Pecite na 175 °C 15 - 20 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se pohladi 5 minuta.
Filete tune narežite na odreske debljine 1,5 cm, posolite i popaprite po želji te ih s jedne strane uvaljajte u sezam. Na zagrijanu tavu stavite biljno ulje i pecite filete tune prvo na strani sezama pa okrenite.
Sa svake strane tunu pecite na srednje jakoj vatri od prilike 3 minute. Posložite na tanjur tunu prerezanu na pola, nabujak i pesto od rukole i lješnjaka.
Prženjem će sazm dobiti finu aromu, ali pazite da ne zagori jer će postati gorkast.