Filet tune u sezamu, nabujak od brokule, chia sjemenki i paškog sira, pesto od rikole i lješnjaka

sastojci

  • 4 odreska od tune (cca 800 g)
  • 100 g sezama
  • 600 g brokule
  • 100 g paškog sira
  • 50 g chia sjemenki
  • 3 jaja
  • 2 glatkog brašna
  • 50 g rikole
  • 50 g lješnjaka
  • sol, papar
  • 100 ml maslinova ulja
  • 100 ml biljnog ulja

Način pripreme

01

U duboku i usku posudu stavite rukolu, lješnjake i maslinovo ulje i štapnim mikserom napravite pesto (gustu smjesu). Brokulu operite i prokuhajte u vodi 10 minuta. Procijedite i ostavite da se pohladi 15 minuta. Vilicom ju grubo usitnite.

02

Dodajte naribani paški sir i chia sjemenke koje ste predhodno namočili u 100 ml vode. Posolite i poparite po želji, dodajte glatko brašno, jaja i sve zajedno promiješajte u jednoličnu smjesu.

03

Dobivenu smjesu ulijte u manje kalupe ili šalice od kave koje ste predhodno obložili papirom za pečenje. Pecite na 175 °C 15 - 20 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se pohladi 5 minuta.

04

Filete tune narežite na odreske debljine 1,5 cm, posolite i popaprite po želji te ih s jedne strane uvaljajte u sezam. Na zagrijanu tavu stavite biljno ulje i pecite filete tune prvo na strani sezama pa okrenite.

05

Sa svake strane tunu pecite na srednje jakoj vatri od prilike 3 minute. Posložite na tanjur tunu prerezanu na pola, nabujak i pesto od rukole i lješnjaka.

Prženjem će sazm dobiti finu aromu, ali pazite da ne zagori jer će postati gorkast.

podijeli