Filet lososa s kuhanim krumpirom i laganim umakom od jogurta, jabuke i kopra
sastojci
Za filete lososa:
- 4 fileta lososa (približno 150 g svaki)
- 30 ml maslinova ulja
- sol i papar po ukusu
- 250 ml običnog jogurta
- 1 jabuka (približno 100 g)
- 1 mali krastavac (približno 100 g)
- 1 žlica svježeg kopra, nasjeckanog
- 1 žlica soka limuna
- sol i papar po ukusu
Za kuhani krumpir:
- 600 g krumpira, oguljenog i narezanog na komade
- sol po ukusu
- svježi kopar, za ukrašavanje (po želji)
Način pripreme
Stavite oguljeni i narezani krumpir u lonac s posoljenom vodom. Pustite da provri i kuhajte dok ne omekša, otprilike 20 minuta. Ocijedite krumpir i ostavite ga sa strane.
U zdjeli pomiješajte obični jogurt, nasitno nasjeckanu jabuku, nasitno nasjeckani krastavac, nasjeckani kopar i limunov sok. Začinite solju i paprom po svom ukusu. Dobro promiješajte i stavite u hladnjak do posluživanja.
Osušite filete lososa papirnatim kuhinjskim ručnikom. Začinite obje strane fileta solju i paprom. U velikoj tavi neprianjajućeg dna zagrijte na srednje jakoj vatri maslinovo ulje. Dodajte filete lososa, kožom prema dolje, i pržite 4 - 5 minuta dok koža ne postane hrskava. Potom pažljivo okrenite filete i pržite ih još 3 - 4 minute ili dok losos ne bude potpuno pečen i postane neproziran. Maknite filete s vatre i ostavite ih sa strane.
Stavite po jedan filet lososa na tanjur. Dodajte porciju kuhanog krumpira pored fileta pa ih prelijte umakom od jogurta, jabuke i kopra. Ukrasite svježim koprom, ako želite.