Filet lososa s kuhanim krumpirom i laganim umakom od jogurta, jabuke i kopra

sastojci

Za filete lososa:

  • 4 fileta lososa (približno 150 g svaki)
  • 30 ml maslinova ulja
  • sol i papar po ukusu
  • 250 ml običnog jogurta
  • 1 jabuka (približno 100 g)
  • 1 mali krastavac (približno 100 g)
  • 1 žlica svježeg kopra, nasjeckanog
  • 1 žlica soka limuna
  • sol i papar po ukusu

Za kuhani krumpir:

  • 600 g krumpira, oguljenog i narezanog na komade
  • sol po ukusu
  • svježi kopar, za ukrašavanje (po želji)

Način pripreme

01

Stavite oguljeni i narezani krumpir u lonac s posoljenom vodom. Pustite da provri i kuhajte dok ne omekša, otprilike 20 minuta. Ocijedite krumpir i ostavite ga sa strane.

02

U zdjeli pomiješajte obični jogurt, nasitno nasjeckanu jabuku, nasitno nasjeckani krastavac, nasjeckani kopar i limunov sok. Začinite solju i paprom po svom ukusu. Dobro promiješajte i stavite u hladnjak do posluživanja.

03

Osušite filete lososa papirnatim kuhinjskim ručnikom. Začinite obje strane fileta solju i paprom. U velikoj tavi neprianjajućeg dna zagrijte na srednje jakoj vatri maslinovo ulje. Dodajte filete lososa, kožom prema dolje, i pržite 4 - 5 minuta dok koža ne postane hrskava. Potom pažljivo okrenite filete i pržite ih još 3 - 4 minute ili dok losos ne bude potpuno pečen i postane neproziran. Maknite filete s vatre i ostavite ih sa strane.

04

Stavite po jedan filet lososa na tanjur. Dodajte porciju kuhanog krumpira pored fileta pa ih prelijte umakom od jogurta, jabuke i kopra. Ukrasite svježim koprom, ako želite.

podijeli