File brancina s umakom od gljiva i špinata

sastojci

  • 50 g maslaca
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 2 crvena luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 4 filea brancina
  • sok od pola limuna
  • 150 g narezanih šampinjona
  • 250 g svježeg mladog špinata
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • sol i svježe mljeveni papar

Način pripreme

01

Filetirajte dva srednja brancina od cca 350g kako biste dobili 4 filea. Pazite da ih dobro očistite od kostiju. Zagrijte veliku tavu pa dodajte pola maslinova ulja i maslaca. Nakon što se ulje dobro zagrijalo, stavite peći file brancina na stranu s kožom. Pržite 3 do 4 minute dok koža ne postane hrskava pa zatim okrenite file na drugu stranu i pržite par minuta. Kad su fileti pečeni izvadite ih na čisti tanjur i u tavu dodajte limunov sok. Pustiti da se lagano zagrije pa ga prelijte preko pečenih filea.

02

Nakon toga pripremiti prilog. Zagrijte ponovo tavu u kojoj ste pekli ribu pa dodajte preostali maslac i maslinovo ulje. U zagrijanu masnoću dodajte sitno sjeckani crveni luk i pržite na srednje jakoj vatri 3 minute dok ne omekša. Zatim dodajte češnjak i pržite  još par minuta. Dodajte gljive nasjeckane na listiće i pržite još nekoliko minuta. Gljive će pustiti vodu pa kada se tekućina počne lagano reducirati, dodajte očišćeni mladi špinat i pržite dok listovi ne uvenu. Umiješajte kiselo vrhnje pa posolite i popaprite po želji. 

03

Rasporedite špinat i gljive na četiri tanjura i na vrh svakog stavite filet  brancina. Poslužite s kriškom limuna.

podijeli

Proizvodi iz recepta