File brancina s umakom od gljiva i špinata
sastojci
- 50 g maslaca
- 2 žlice maslinova ulja
- 2 crvena luka
- 2 režnja češnjaka
- 4 filea brancina
- sok od pola limuna
- 150 g narezanih šampinjona
- 250 g svježeg mladog špinata
- 4 žlice kiselog vrhnja
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Filetirajte dva srednja brancina od cca 350g kako biste dobili 4 filea. Pazite da ih dobro očistite od kostiju. Zagrijte veliku tavu pa dodajte pola maslinova ulja i maslaca. Nakon što se ulje dobro zagrijalo, stavite peći file brancina na stranu s kožom. Pržite 3 do 4 minute dok koža ne postane hrskava pa zatim okrenite file na drugu stranu i pržite par minuta. Kad su fileti pečeni izvadite ih na čisti tanjur i u tavu dodajte limunov sok. Pustiti da se lagano zagrije pa ga prelijte preko pečenih filea.
Nakon toga pripremiti prilog. Zagrijte ponovo tavu u kojoj ste pekli ribu pa dodajte preostali maslac i maslinovo ulje. U zagrijanu masnoću dodajte sitno sjeckani crveni luk i pržite na srednje jakoj vatri 3 minute dok ne omekša. Zatim dodajte češnjak i pržite još par minuta. Dodajte gljive nasjeckane na listiće i pržite još nekoliko minuta. Gljive će pustiti vodu pa kada se tekućina počne lagano reducirati, dodajte očišćeni mladi špinat i pržite dok listovi ne uvenu. Umiješajte kiselo vrhnje pa posolite i popaprite po želji.
Rasporedite špinat i gljive na četiri tanjura i na vrh svakog stavite filet brancina. Poslužite s kriškom limuna.