File bijele ribe s rižom, bobom i šampinjonima
sastojci
- 700 g filea bijele ribe
- 300 g boba
- 300 g šampinjona
- 200 g riže
- 20 g crnog sezama
- sol
- 60 ml maslinovog ulja
- 40 g maslaca
- 1-2 grančice svježeg peršina
Način pripreme
Stavite kuhati rižu u posoljenu vodu i u zadnje 3 – 4 minute kuhanja dodajte bob i zajedno kuhajte do kraja.
Šampinjone narežite na četvrtine i popržite na maslacu, maknite s vatre, začinite solju i dodajte u ocijeđenu rižu i bob. Filee bijele ribe posolite i pecite 3 minute na pola količine maslinovog ulja sa svake strane. Peršin sitno nasjeckajte i pospite po riži, gljivama i bobu.
U tanjur stavite rižu, gljive i bob, položite 2 filea ribe, pokapajte preostalim maslinovim uljem, pospite crnim sezamom i poslužite.
Od dobivene smjese dlanovima oblikujte male okruglice. U tavu za prženje dodajte plitki sloj ulja i u njemu pržite dio po dio okruglica 5 minuta stalno ih okrećući. Gotove okruglice odložite u vatrostalnu zdjelu koju možete držati u pećnici na 150°C kako se ne bi ohladile.
Koristite filete orade, brancina ili oslića.