Dimljena koljenica s krumpirima i kiselim kupusom
sastojci
- 600 g dimljene svinjske koljenice, bez kosti
- 1 kg krumpira
- 600 g kiselog kupusa
- 100 g luka
- 1 žličica soli
- 0.5 žličice mljevenog papra
- 0.5 žlice klekovih bobica
- 2 lista lovora
- 1 žličica šećera
- 150 ml vode
- 80 ml suncokretova ulja
Način pripreme
Krumpire dobro operite pa ih cijele i neoguljene (s korom) stavite u lonac s vodom. Dodajte pola žličice soli i kuhajte 25 minuta. Skuhane krumpire ocijedite i ogulite.
Kiseli kupus narežite na tanke trakice. Luk nasjeckajte na kockice.
U dubljoj tavi zagrijte 40 ml suncokretova ulja pa na njemu pržite luk. Nakon 5 minuta dodajte šećer pa miješajte na jakoj vatri dok malo ne potamni i karamelizira se. Potom dodajte narezani kiseli kupus i lovorov list, promiješajte i pirjajte 10 minuta. Začinite s pola žličice soli i paprom, dodajte klekove bobice i vodu pa nastavite pirjati još 20 - 30 minuta.
U drugoj tavi zagrijte preostalih 40 ml maslinova ulja, dodajte koljenicu narezanu na tanje kolute i pržite ih 5 minuta sa svake strane. Nakon toga izvadite meso na tanjur, a u istoj tavi, na preostaloj masnoći, pržite oguljene krumpire na jakoj vatri dok ne dobiju boju sa svih strana, oko 10 minuta.
Poslužite dimljenu koljenicu s krumpirima i kiselim kupusom.