German food - Smoked neck of pork with sauerkraut and fried baby potatoes served in an iron frying pan on an old wooden table
Copyright (c) 2021 Karl Allgaeuer/Shutterstock. No use without permission.

Dimljena koljenica s krumpirima i kiselim kupusom

Ukupno trajanje
50
Min
min

sastojci

  • 600 g dimljene svinjske koljenice, bez kosti
  • 1 kg krumpira
  • 600 g kiselog kupusa
  • 100 g luka
  • 1 žličica soli
  • 0.5 žličice mljevenog papra
  • 0.5 žlice klekovih bobica
  • 2 lista lovora
  • 1 žličica šećera
  • 150 ml vode
  • 80 ml suncokretova ulja

Način pripreme

01

Krumpire dobro operite pa ih cijele i neoguljene (s korom) stavite u lonac s vodom. Dodajte pola žličice soli i kuhajte 25 minuta. Skuhane krumpire ocijedite i ogulite.

02

Kiseli kupus narežite na tanke trakice. Luk nasjeckajte na kockice.

03

U dubljoj tavi zagrijte 40 ml suncokretova ulja pa na njemu pržite luk. Nakon 5 minuta dodajte šećer pa miješajte na jakoj vatri dok malo ne potamni i karamelizira se. Potom dodajte narezani kiseli kupus i lovorov list, promiješajte i pirjajte 10 minuta. Začinite s pola žličice soli i paprom, dodajte klekove bobice i vodu pa nastavite pirjati još 20 - 30 minuta.

04

U drugoj tavi zagrijte preostalih 40 ml maslinova ulja, dodajte koljenicu narezanu na tanje kolute i pržite ih 5 minuta sa svake strane. Nakon toga izvadite meso na tanjur, a u istoj tavi, na preostaloj masnoći, pržite oguljene krumpire na jakoj vatri dok ne dobiju boju sa svih strana, oko 10 minuta.

05

Poslužite dimljenu koljenicu s krumpirima i kiselim kupusom.

podijeli