Delikatesni sendvič od “trgane” svinjske lopatice

Ukupno trajanje
230
Min

sastojci

  • 1 kg svinjske lopatice (bez kosti)
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 žličice mljevene crvene paprike
  • 1 žličica sjemenki kumina
  • 1 žličica sjemenki gorušice
  • 2 cm korjena svježeg đumbira (oguljenog I naribanog)
  • 1 žlica meda
  • 50 ml acceta balsamica
  • 0.5 l povrtnog temeljca
  • 250 ml pasirane rajčice
  • 2 žlice maslinova ulja
  • sol i svježe mljeveni papar

Način pripreme

01

Svinjsku lopaticu bez kosti dobro posolite, natrljajte svježe mljevenim paprom i dimljenom slatkom paprikom te stavite u hladnjak da se marinira 2-3 sata.

02

Zagrijte pećnicu na 150°C. Očistite i narežite crveni luk. U mužaru usitnite sjemenke kumina i gorušice (ako želite možete ih prethodno lagano prepržiti na suhoj tavi kako bi pustile svoju aromu). Uzmite dublju tavu sa poklopcem koja može ići u pećnicu pa u njoj zagrijte maslinovo ulje. Na dobro zagrijanom ulju prepržite začinjenu svinjsku lopaticu, okrećući je lagano da se ravnomjerno ispeče sa svih strana. Kada je meso dobilo zlatnu koricu izvadite ga iz tave pa ga odložite sa strane i pokrijte da se ne hladi.

03

Na masnoći u kojoj se pržilo meso prepržite narezani crveni luk dok ne omekša. Dodajte naribani đumbir, usitnjeni kumin i gorušicu pa sve još lagano prepržite. Nakon toga dodajte aceto balsamico i 1 žlicu meda, sve dobro promiješajte. Kuhajte na laganoj vatri nekoliko minuta dok se umak malo ne reducira. Dodajte povrtni temeljac i pasiranu rajčicu pa pustite da sve lagano zakuha. Posolite i popaprite po želji. U umak dodajte svinjsku lopaticu pa lagano okrećite kako bi je umak obložio sa svih strana.

04

Maknite tavu s umakom i mesom sa vatre i poklopite poklopcem ili aluminijskom folijom. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite najmanje dva i pol sata ili dok se na dodir vilicom ne počine raspadati. Nakon toga maknite poklopac ili foliju, pojačajte temperaturu na 180°C i pecite još 30 minuta kako bi meso dobilo finu hrskavu koricu.

05

Izvadite meso iz pećnice te stavite da se «odmori» 10 minuta. Meso bi trebalo biti toliko mekano da ćete ga s pomoću dvije vilice bez problema «istrgati» na komadiće. Ako je potrebno umak od pečenja možete na vatri dodatno reducirati ili ga samo prelijte u posudu jer će biti fenomenalan preljev za vaš sendvič. Uzmite pecivo po izboru i prerežite ga na pola. Na suhoj tavi prepržite pecivo tako da ga okrenete na prerezanu stranu. Kao dodatak vašem sendviču možete pripremiti narezane kolutove crvenog luka, naribano crveno zelje, narezane kisele krastavce, na trakicu narezanu zelenu salatu, umak od jogurta i vlasca, itd. Pozovite prijatelje i navalite na ovaj delikatesni sendvič uz koji vam preporučamo hladno pivo po izboru.

podijeli

Proizvodi iz recepta