Dagnje s oslićem na brudet
sastojci
- 600 g fileta oslića
- 600 g dagnji
- 100 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 180 g luka
- 4 češnja češnjaka
- 2 čili papričice
- 0.5 vezice peršina
- 500 ml pasirane rajčice
- 100 ml bijelog vina
- 200 ml prošeka
- 50 ml limunova soka
- 1 žličica sušenog timijana
- 1 žličica sušenog bosiljka
- sol
- papar
Način pripreme
U dublju posudu na dobro zagrijano maslinovo ulje stavite luk narezan na ploške i pržite ga dok ne omekša. Dodajte nasjeckani češnjak, na kolutiće narezane čili papričice i samo kratko pržite.
Zalijte pasiranom rajčicom, dodajte 1 žličicu soli, timijan, bosiljak i stavite da zakuha. Nakon 5 minuta kuhanja dolijte prošek, bijelo vino i limunov sok.
Kad ponovo zakuha, dodajte dobro očišćene, očetkane i oprane dagnje i filete oslića, po potrebi posolite i poparite. Kuhajte na laganoj vatri 45 – 50 minuta. Brudet nemojte miješati, nego povremeno samo lagano protresite posudu.
Maknite s vatre i pospite grubo narezanim peršinom, poslužite uz prepečeni kruh.
Uz ribu, u brudet možete dodati ocijeđene artičoke iz limenke.