Crni burger s karameliziranim ananasom
sastojci
- 800 g miješanog mljevenog mesa
- sol
- svježe mljeveni papar
- 2 žličice senfa
- tanke šnite slanine
- cheddar sir u tankim listićima
- zelena salata narezana na trakice
- 2-3 rajčice narezane na ploške
- 6 ploški svježeg ananasa
- Smeđi šećer
Za peciva:
- 300 g brašna
- 0.5 žličice soli
- 1 žličica šećera
- 0.5 kocke svježeg kvasca
- 150 ml tople vode
- 50 ml ulja
- crnilo sipe (2 paketića)
Način pripreme
Pripremite tijesto za peciva. Razmrvite kvasac u toploj vodi, dodajte šećer, promiješajte i ostavite 15 minuta na sobnoj temperaturi da se napravi pjenica. U zdjelu stavite brašno, dodajte sol, promiješajte pa dodajte pripremljeni kvasac, ulje i sipino crnilo.
Umijesite tijesto, oblikujte ga u kuglu, premažite uljem pa ga stavite u zdjelu premazanu uljem. Ostavite da se pokriveno diže 1 sat. Nakon sat vremena tijesto premijesite, podijelite na 6 dijelova, oblikujte loptice i složite ih u lim obložen papirom za pečenje. Pokrijte i pustite da se diže 30 minuta.
Umutite jaje sa žlicom vode pa premažite peciva i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite ih 15 - 20 min na 200 °C. Za to vrijeme pripremite smjesu za hamburgere.
U zdjelu stavite meso, posolite, popaprite i dodajte senf pa rukom mijesite da se svi sastojci sjedine. Podijelite smjesu u 6 manjih loptica, svaku oblikujte u disk debljine prsta, složite u lim i stavite u hladnjak na 20 - 30 minuta.
U vrućoj tavi ispržite slaninu da postane hrskava, maknite je u stranu pa na istoj tavi pecite hamburgere, na umjerenoj vatri sa svake strane oko 5 minuta.
Ananas pospite smeđim šećerom i pecite ga u tavi da s obiju strana dobije lijepu boju i karamelizira se. Pečena peciva razrežite pa na donji dio rasporedite narezanu zelenu salatu, ploške rajčice, potom hamburger, sir i na kraju karamelizirani ananas.
Ananas možete karamelizirati i u pećnici.