Crni burger s karameliziranim ananasom

sastojci

  • 800 g miješanog mljevenog mesa
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 2 žličice senfa
  • tanke šnite slanine
  • cheddar sir u tankim listićima
  • zelena salata narezana na trakice
  • 2-3 rajčice narezane na ploške
  • 6 ploški svježeg ananasa
  • Smeđi šećer

Za peciva:

  • 300 g brašna
  • 0.5 žličice soli
  • 1 žličica šećera
  • 0.5 kocke svježeg kvasca
  • 150 ml tople vode
  • 50 ml ulja
  • crnilo sipe (2 paketića)

Način pripreme

01

Pripremite tijesto za peciva. Razmrvite kvasac u toploj vodi, dodajte šećer, promiješajte i ostavite 15 minuta na sobnoj temperaturi da se napravi pjenica. U zdjelu stavite brašno, dodajte sol, promiješajte pa dodajte pripremljeni kvasac, ulje i sipino crnilo.

02

Umijesite tijesto, oblikujte ga u kuglu, premažite uljem pa ga stavite u zdjelu premazanu uljem. Ostavite da se pokriveno diže 1 sat. Nakon sat vremena tijesto premijesite, podijelite na 6 dijelova, oblikujte loptice i složite ih u lim obložen papirom za pečenje. Pokrijte i pustite da se diže 30 minuta.

03

Umutite jaje sa žlicom vode pa premažite peciva i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite ih 15 - 20 min na 200 °C. Za to vrijeme pripremite smjesu za hamburgere.

04

U zdjelu stavite meso, posolite, popaprite i dodajte senf pa rukom mijesite da se svi sastojci sjedine. Podijelite smjesu u 6 manjih loptica, svaku oblikujte u disk debljine prsta, složite u lim i stavite u hladnjak na 20 - 30 minuta.

05

U vrućoj tavi ispržite slaninu da postane hrskava, maknite je u stranu pa na istoj tavi pecite hamburgere, na umjerenoj vatri sa svake strane oko 5 minuta.

06

Ananas pospite smeđim šećerom i pecite ga u tavi da s obiju strana dobije lijepu boju i karamelizira se. Pečena peciva razrežite pa na donji dio rasporedite narezanu zelenu salatu, ploške rajčice, potom hamburger, sir i na kraju karamelizirani ananas.

Ananas možete karamelizirati i u pećnici.

podijeli

Proizvodi iz recepta