Carska rolada

sastojci

  • 1.4-1.8 kg carskog mesa (tanje narezanog)
  • 1 žličica mljevene dimljene paprike
  • 0.5 žličice suhog timijana
  • 0.5 žličice komorača u prahu
  • 2 srednja luka
  • 1-2 feferona
  • 50 ml ulja
  • 200 ml svijetlog piva
  • papar
  • sol

Za nadjev:

  • 600 g miješanog mljevenog mesa (teletina i junetina)
  • 100 g luka
  • 40 g krušnih mrvica
  • 50 ml vrhnja za kuhanje
  • 50 g naribanog parmezana
  • 1 žlica škrobnog brašna
  • 2 žlice ulja
  • 2 jaja
  • 0.5 žličice pimenta
  • papar i sol

Način pripreme

01

Carsko meso raširite s kožicom prema dolje pa unutarnju stranu natrljajte s malo soli, papra, dimljenom paprikom, komoračem i timijanom. Pustite da odstoji 30-ak minuta.

02

Pripremite nadjev tako da na zagrijanome maslinovu ulju popržite sitno narezan luk do lijepe zlatne boje. Dodajte mljeveno meso i popržite ga tek toliko dok tekućina koju pusti meso ne ispari. Prebacite ga u posudu, pustite da se ohladi do sobne temperature pa dodajte vrhnje za kuhanje, jaja, naribani parmezan, krušne mrvice, škrobno brašno, piment, posolite i popaprite. Dobro izmiješajte rukom tako da dobijete kompaktnu smjesu poput tijesta. Ako je još malo vodenasto, dodajte malo krušnih mrvica ili škrobnog brašna.

03

Smjesu stavite na rašireno carsko meso po dužini cijele jedne strane pa ga dobro i čvrsto zarolajte i vežite kuhinjskim koncem. Pazite da je rolada dobro vezana kako nadjev ne bi ispao.

04

U široj tavi zagrijte maslinovo ulje i meso popržite sa svih strana do rumene boje. Roladu prebacite u dublju posudu za pečenje, dodajte feferone, luk prerezan na pola i prelijte masnoćom na kojoj ste popržili meso. Lagano posolite i podlijte pivom. Posudu poklopite i stavite peći na 180 °C oko 1 sat. 

05

Otklopite, pojačajte temperaturu na 220 °C i pecite još 15-20 minuta da se meso lijepo zapeče.

Pustite roladu da malo odstoji prije nego je počnete rezati.

podijeli

Proizvodi iz recepta