Burger od tune s poširanim jajetom i čipsom od krumpira
sastojci
- 4 peciva za burgere
- 600-700 g filea tune
- 2 žumanjka
- 150 ml ulja
- 10 g Dijon senfa
- sol, papar
- wasabi umak po želji
- 4 jaja
- 4 lista zelene salate
- 4 lista crvene salate (lollo rosso)
- 200 g rajčica
- 100 g svježeg krastavca
- 200 g čipsa od krumpira
Način pripreme
Napravite majonezu: pjenasto miksajte žumanjke, sol i senf, dodajte ulje kap po kap pa nastavite miksati dodajući ulje u tankom mlazu.
Tunu narežite na kocke, stavite u blender, dodajte pola majoneze i po želji wasabi umak, začinite solju i paprom pa blendajte. Ovisno o gustoći dodajte preostalu majonezu, oblikujte 4 burgera i pecite na grilu (ili u tavi).
Jaja poširajte jedno po jedno. Razbijte jaje u zdjelicu pazeći da se pritom ne razlije žumanjak.
Zakipite vodu, posolite je i dodajte malo bijelog alkoholnog octa. Žlicom zavrtite vodu da nastane vrtlog i u njegovu sredinu pažljivo spustite jaje, smanjite vatru i poširajte jaje 2-3 minute na temperaturi ispod 100 °C.
Rajčicu i krastavac narežite na tanke ploške. Prerežite pecivo i tostirajte unutarnju stranu. Na pola peciva stavite list zelene salate i burger, a na drugu polovicu list crvene salate, 1-2 ploške krastavca, 2-3 ploške rajčice i na vrh poširano jaje. Poslužite odmah uz čips od krumpira.