Burger s pohanom mozzarellom, junećim pljeskavicama, rikulom, salatom i kremastim umakom
sastojci
Za burgere:
- 500 g mljevene junetine
- 1 jaje
- 1 žličica soli
- 1 žličica papra
- 1 žličica češnjaka u prahu
- 1 žličica luka u prahu
- 4 peciva za burgere
Za pohanu mozzarellu:
- 500 g mozzarelle (velike)
- 2 jaja
- 100 g brašna
- 100 g krušnih mrvica
- 100 ml ulja za prženje
Za kremasti umak:
- 200 ml kiselog vrhnja
- 100 g majoneze
- 1 žličica senfa
- 1 žličica meda
- 1 žlica soka limuna (15 ml)
- 1 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana
- sol i papar po ukusu
Za salatu:
- 100 g rikule
- 100 g zelene salate, narezane
Način pripreme
U velikoj zdjeli pomiješajte mljevenu junetinu, jaje, sol, papar, češnjak u prahu i luk u prahu. Oblikujte smjesu u 4 pljeskavice. Pecite pljeskavice na srednje jakoj vatri na roštilju ili u tavi, 5 - 7 minuta sa svake strane, dok ne postignete željeni stupanj pečenja.
Mozzarellu narežite na deblje kriške. U tri različite zdjele pripremite brašno, umućena jaja i krušne mrvice. Svaku krišku mozzarelle prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaje i na kraju u krušne mrvice. U dubokoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Pržite kriške mozzarelle dok ne postanu zlatno smeđe boje i hrskave, 2 - 3 minute sa svake strane. Stavite ih na papirnati kuhinjski ubrus kako bi upio višak ulja.
Pripremite kremasti umak. U zdjeli pomiješajte kiselo vrhnje, majonezu, senf, med, sok limuna i nasjeckani češnjak. Dodajte sol i papar po svom ukusu.
Peciva prepolovite i kratko ih tostirajte u tavi ili na roštilju. Na donju polovicu svakog peciva stavite kremasti umak. Dodajte pečenu pljeskavicu, pohanu mozzarellu, rikulu i zelenu salatu. Na vrh stavite još malo kremastog umaka i poklopite gornjom polovicom peciva.
Poslužite odmah, dok su pljeskavice i mozzarella još topli. Uz burger možete poslužiti pržene krumpiriće ili salatu po vašem izboru.