Brudet od orade
sastojci
- 800 g fileta orade
- 300 g crvenog luka
- 4 režnja češnjaka
- 400 g pelata
- 200 ml maslinovog ulja
- 1 kom peperoncina (po želji)
- 1 vezica peršinovog lišća
- 100 ml bijelog vina
- 250 ml ribljeg temeljca
- sol, papar
Riblji temeljac
- 50 g mrkve
- 100 g korijena celera
- 100 g korijena peršina
- 100 g crvenog luka
- 1 režanj češnjaka
- 2-3 zrna papra
- 30 ml maslinovog ulja
- 50 ml bijelog vina
- sitna riba iz ribarnice za temeljac
Način pripreme
Napravite riblji temeljac, na maslinovom ulju popržite ploškice luka, mrkve, celera i peršina, dodajte zgnječeni češnjak, podlijte bijelim vinom, kuhajte da alkohol reducira, dodajte ribu, podlijte vodom, ubacite zrna papra, kuhajte 10 minuta.
Filete orade posolite, pecite najprije na strani kože 1 minutu, okrenite i pecite 1 minutu, odložite sa strane. U istu tavu dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte ga 20 minuta uz povremeno podlijevanje temeljcem.
Dodajte sitno sjeckani češnjak, kratko popržite, podlijte bijelim vinom, prokuhajte pa dodajte sitno sjeckane pelate i 100 ml temeljca.
Kad prokuha ubacite pečene filete orade, začinite solju, paprom i po želji papričicom, pustite da krčka 5 minuta. Dodajte peršin i poslužite.
U riblji temeljac tijekom pripreme možete dodati krišku limuna, papar ili lovorov list.