Brancin s đumbirom i tahini umakom
sastojci
- 1 kg brancina (2 komada ribe)
- 200 g šparoga
- 200 g riže
- 1 limun
- 40 g crnog sezama
- 40 g bijelog sezama
- 150 ml maslinova ulja
- 2 češnja češnjaka
- 150 ml tahini umaka
- 100 g svježeg đumbira
- nekoliko travki limunske trave (kao zamjena može i jedna limeta)
- sol, papar u zrnu
Način pripreme
Ribu očistite, operite, osušite i odrežite joj glavu.
Od 150 ml maslinova ulja oduzmite 50 ml te mu dodajte sok polovice limuna, oguljeni i naribani đumbir, prstohvat soli i žličicu bijelog sezama. Pomiješajte smjesu i njome premažite ribu izvana i u sredini. U svaku ribu stavite plošku limuna od druge polovice.
Dodajte još nekoliko ploškica češnjaka u svaku ribu. Položite ribu u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i stavite peći prekrivenu folijom oko 20 minuta u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 °C.
Dok se riba peče pripremite šparoge. Odrežite mjesta gdje završava donji drvenasti dio i ogulite vrh. Šparoge blanširajte oko 2 minute u posoljenoj kipućoj vodi. Ocijedite šparoge i pred kraj pečenja (zadnjih 10 minuta) stavite peći uz ribu s koje ste maknuli foliju.
Rižu stavite kuhati u posoljenu vodu prema uputama s ambalaže. Nakon što je riba gotova naribajte preko nje koru limete ili nasjeckajte limunsku travu, dodajte malo limunova soka te malo papra u zrnu.
Prelijte ribe preostalim maslinovim uljem. Servirajte šparoge i kuhanu rižu, sve posipajte crnim sezamom. Dodatno po želji prelijte tahini umakom.