sastojci

  • 1 kg brancina (2 komada ribe)
  • 200 g šparoga
  • 200 g riže
  • 1 limun
  • 40 g crnog sezama
  • 40 g bijelog sezama
  • 150 ml maslinova ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • 150 ml tahini umaka
  • 100 g svježeg đumbira
  • nekoliko travki limunske trave (kao zamjena može i jedna limeta)
  • sol, papar u zrnu

Način pripreme

01

Ribu očistite, operite, osušite i odrežite joj glavu.

02

Od 150 ml maslinova ulja oduzmite 50 ml te mu dodajte sok polovice limuna, oguljeni i naribani đumbir, prstohvat soli i žličicu bijelog sezama. Pomiješajte smjesu i njome premažite ribu izvana i u sredini. U svaku ribu stavite plošku limuna od druge polovice.

03

Dodajte još nekoliko ploškica češnjaka u svaku ribu. Položite ribu u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i stavite peći prekrivenu folijom oko 20 minuta u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 °C.

04

Dok se riba peče pripremite šparoge. Odrežite mjesta gdje završava donji drvenasti dio i ogulite vrh. Šparoge blanširajte oko 2 minute u posoljenoj kipućoj vodi. Ocijedite šparoge i pred kraj pečenja (zadnjih 10 minuta) stavite peći uz ribu s koje ste maknuli foliju.

05

Rižu stavite kuhati u posoljenu vodu prema uputama s ambalaže. Nakon što je riba gotova naribajte preko nje koru limete ili nasjeckajte limunsku travu, dodajte malo limunova soka te malo papra u zrnu.

06

Prelijte ribe preostalim maslinovim uljem. Servirajte šparoge i kuhanu rižu, sve posipajte crnim sezamom. Dodatno po želji prelijte tahini umakom.

podijeli