Brancin na postelji od povrća
sastojci
- 4 svježa brancina od 250 g
- 1 vezica peršina
- 1 limun
- 2 srednje tikvice
- 2 glavice crvenog luka
- 3 srednje mrkve
- 2 češnja češnjaka
- 4 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 1 dcl bijelog suhog vina (Malvazija)
- 4 grančice ružmarina
- 1 svežanj bosiljka
- 2 lovorova lista
- sol i svježe mljeveni crni papar
Način pripreme
Zagrijte pećnicu na 180°C. Očistite brancine te ih dobro obrišite. Začinite ih iznutra i izvana prstohvatom soli i papra. Trbušnu šupljinu napunite usitnjenim peršinom i sitno sjeckanim češnjakom.
Operite tikvice, prerežite uzdužno na pola pa ih očistite od sjemenki. Narežite ih na tanke trakice. Operite i ogulite mrkvu pa i nju narežite na tanke trakice. Dobro operite limun pa ga narežite na tanke ploške. Očistite crveni luk pa ga nasijecite na tanke trakice.
Zagrijte tavu i na 2 žlice maslinova ulja popržite crveni luk. Nauljite vatrostalnu zdjelu i u nju položite dinstani luk te na njega rasporedite slojeve mrkve, tikvica i kriški limuna. Pospite sve sitno sjeckanim bosiljkom i lagano promiješajte. Poklopite zdjelu i stavite peći 10 minuta u zagrijanu pećnicu.
Izvadite zdjelu iz pećnice te na postelju od povrća stavite pripremljene brancine. Zalijte ih vinom te na njih položite lovor i grančice ružmarina. Sve lagano popaprite, poklopite i pecite još 30 minuta. Pred kraj pečenja možete skinuti poklopac da se brancin lagano zapeče. Brancina poslužite uz pečeno povrće i rashlađeno bijelo vino Malvaziju.