sastojci

  • 1 patka (oko 2 – 2,5 kg)
  • 600 g krumpira
  • 300 g mrkve
  • 200 g prokulica
  • 200 g kuhanog kestena
  • sol, timijan

Nadjev:

  • 1 pačja jetrica
  • 20 g grožđica
  • 50 g suhih šljiva
  • 40 g slanine
  • 100 g crvenog luka
  • 1 češnjaka
  • 1 jaje
  • 20 ml maslinova ulja
  • 100 g kuhanog kestena
  • 100 g suhog kruha
  • sol, papar, ribana korica naranče

Dekoracija:

  • 1 naranča
  • 100 g svježih brusnica
  • 1–2 grančice svježeg ružmarina

Način pripreme

01

Patku posolite iznutra i izvana, pospite sitno sjeckanim listićima timijana, ostavite da se meso prožme dok pripremate nadjev.

02

Očistite jetrica od žilica i opne, nasjeckajte crveni luk. Na maslinovu ulju kratko popržite luk, dodajte sjeckana jetrica, popržite minutu. Narežite na kockice kruh, slaninu, kuhani kesten, grožđice, suhe šljive i češnjak.

03

Stavite u zdjelu kruh, slaninu i voće, dodajte ohlađen luk i jetrica, češnjak, začinite solju i paprom, dodajte jaje i malo ribane korice naranče, izmiješajte. Dobivenim nadjevom napunite patku, čačkalicama zatvorite otvor, položite u posudu za pečenje na prsa i pecite na 180 °C.

04

U međuvremenu ogulite krumpir, narežite na kriške, mrkvu na komade približne veličine, prokulice prepolovite, začinite povrće solju. Nakon 45 minuta pečenja patku okrenite, okolo dodajte krumpir i nastavite peći.

05

Patka kod pečenja pušta dovoljno masnoće pa nije potrebna dodatna masnoća, ako je potrebno, dodajte na zadnju turu povrća par kapi ulja. Nakon 20 minuta pečenja krumpira dodajte mrkvu, nastavite peći 20 minuta. Sada dodajte prokulice i kesten, pecite desetak minuta. Kod okretanja i tijekom pečenja prelijte patku sokom od pečenja.

06

Pečenu patku izvadite na pladanj za posluživanje, oko patke poslažite povrće. Nastružite narančinu koricu, razrežite naranču na četvrtine i narežite na tanke ploške. Dekorirajte jelo ploškama naranče, svježim brusnicama i grančicama ružmarina.

Bez obzira na odabir punjenja, savršeni prilog punjenoj patki su domaći mlinci preliveni masnoćom od pečenja.

podijeli