Božićna patka s narančom i đumbirom
sastojci
- 1 patka (1.5 –2 kg)
- 50 ml vode
- 60 g meda
- 3 žlice octa
- 3 žlice ulja
- 2 naranče
- 1 jabuka
- sol
- papar
- topla voda za podlijevanje
Za umak
- 2 žličice đumbira
- 3 žlice bijelog vina
- 100 ml vode
- 1 žličica škrobnog brašna
- sol
- papar
Način pripreme
Patku očistite, operite, a zatim natrljajte solju izvana i iznutra.
U manjoj zdjelici pomiješajte med, malo papra, ocat i žlicu ulja pa tom mješavinom premažite cijelu patku te u nju stavite jednu naranču i jabuku koje ste popola prerezali.
Dublji lim za pečenje premažite preostalim uljem pa u njega stavite patku, podlijte sa 50 ml vruće vode i pecite u pećnici zagrijanoj na 190°C.
Dok se patka peče, premazujte je preostalom mješavinom meda, octa i ulja te je podlijevajte toplom vodom. Nakon sat vremena pokraj patke stavite preostalu naranču narezanu na kriške i nastavite peći otprilike još 1 sat.
Pečenu patku izvadite iz lima, a masnoću procijedite u manju posudu te joj dodajte đumbir, vino i škrobno brašno razmućeno s vodom. Kuhajte 5 - 6 minuta konstantno lagano miješajući. Ako je potrebno, umak posolite i popaprite.