Bouillabaisse na poseban način
sastojci
- 800 g dagnji (ili drugih školjki)
- 200 g nasjeckane rajčice
- 120 g luka
- 150 g koromača
- 3 stapke celera (oko 100 g)
- 1 mladi luk
- 2 češnja češnjaka
- 1 lovorov list
- 1 žličica nasjeckanog timijana
- 75 ml maslinova ulja
- 1 povrtna kocka
- prstohvat šafrana
- 0.5 žličice kurkume
Način pripreme
U dobro zagrijani veći lonac ili kotlić ulijte maslinovo ulje. Kad se zagrije, dodajte sitnije narezani luk i pržite ga dok ne omekša.
Dodajte na manje komade narezani koromač, na ploškice narezane stapke celera, nasjeckani češnjak i na laganoj do srednje jakoj vatri pržite dok sve povrće ne omekša.
Dodajte nasjeckanu rajčicu i pržite još nekoliko minuta.
Ulijte 1,4 litre vode i pustite da zakuha, potom dodajte povrtnu kocku, lovorov list, popaprite, posolite, dodajte šafran, kurkumu i svježi timijan. Kuhajte poklopljeno na laganoj vatri 15-ak minuta.
Uklonite s vatre, izvadite lovorov list i dobro usitnite štapnim mikserom u glatku smjesu.
Vratite na vatru i zagrijte da zakuha.
Školjke dobro očetkajte, operite i isperite pod mlazom hladne vode.
Otvorene školjke bacite, a ostale stavite u bouillabaisse.
Promiješajte i na srednjoj vatri poklopljeno kuhajte 10 – 15 minuta, a ako bude potrebno, dolijte malo vode.
Poslužite toplo i posuto na kolutiće narezanim mladim lukom.
Osim školjki, u ovaj bouillabaisse možete dodati i malo očišćenih repova kozica.