sastojci

  • 800 g dagnji (ili drugih školjki)
  • 200 g nasjeckane rajčice
  • 120 g luka
  • 150 g koromača
  • 3 stapke celera (oko 100 g)
  • 1 mladi luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 lovorov list
  • 1 žličica nasjeckanog timijana
  • 75 ml maslinova ulja
  • 1 povrtna kocka
  • prstohvat šafrana
  • 0.5 žličice kurkume

Način pripreme

01

U dobro zagrijani veći lonac ili kotlić ulijte maslinovo ulje. Kad se zagrije, dodajte sitnije narezani luk i pržite ga dok ne omekša.

02

Dodajte na manje komade narezani koromač, na ploškice narezane stapke celera, nasjeckani češnjak i na laganoj do srednje jakoj vatri pržite dok sve povrće ne omekša.

03

Dodajte nasjeckanu rajčicu i pržite još nekoliko minuta. 

04

Ulijte 1,4 litre vode i pustite da zakuha, potom dodajte povrtnu kocku, lovorov list, popaprite, posolite, dodajte šafran, kurkumu i svježi timijan. Kuhajte poklopljeno na laganoj vatri 15-ak minuta. 

05

Uklonite s vatre, izvadite lovorov list i dobro usitnite štapnim mikserom u glatku smjesu.

06

Vratite na vatru i zagrijte da zakuha.

07

Školjke dobro očetkajte, operite i isperite pod mlazom hladne vode.

08

Otvorene školjke bacite, a ostale stavite u bouillabaisse.

09

Promiješajte i na srednjoj vatri poklopljeno kuhajte 10 – 15 minuta, a ako bude potrebno, dolijte malo vode.

10

Poslužite toplo i posuto na kolutiće narezanim mladim lukom.

Osim školjki, u ovaj bouillabaisse možete dodati i malo očišćenih repova kozica.

podijeli

Proizvodi iz recepta