Bolonjez s crnim vinom
sastojci
- 500 g mljevene junetine
- 2 glavice luka
- 2 mrkve
- 1 korijen peršina
- 250 ml crnog vina
- 100 ml vode
- 400 g sjeckane konzervirane rajčice
- 400 g špageta
- sol
- papar
- maslinovo ulje
- 6 grančica svježeg timijana
Način pripreme
Luk sitno nasjeckajte, mrkvu i peršin očistite i sitno narežite.
Na zagrijanom maslinovu ulju pirjajte posoljeno korjenasto povrće i luk dok ne omekšaju. Dodajte meso, sol i papar, pirjajte dok ne ispari voda iz mesa.
Dodajte rajčicu, vodu, crno vino i 4 grančice timijana, kuhajte otprilike 45 minuta do sat vremena na jačoj vatri da se umak reducira. Dodajte soli i papra po ukusu, odstranite grančice timijana.
Špagete skuhajte u posoljenoj vodi i umiješajte u umak te servirajte posuto listićima timijana.
Ako je umak pregust, skupa sa špagetima dodajte i malo vode od kuhanja tjestenine.