BASMATI RIŽA S TOFUOM U UMAKU GENERAL TSO I KUHANOM BROKULOM
sastojci
- 200 g basmati riže
- 300 g tofua
- 10 g škrobnog brašna
- 50 ml vode
- 30 ml biljnog ulja
- 300 g brokule
- 2 češnja češnjaka
- 10 g svježeg đumbira
- 50 ml umaka od soje
- 30 ml rižinog octa
- 30 ml javorovog sirupa
- 5 g soli
- 3 g crnog papra
- 30 g sezama
- 30 g mladog luka
Način pripreme
Basmati rižu operite pod hladnom vodom i kuhajte u dvostrukoj količini vode dok ne omekša, a potom je ocijedite i ostavite sa strane.
Tofu narežite na kockice i osušite papirnatim ručnikom. U zdjeli pomiješajte škrobno brašno s vodom i izlijte smjesu preko tofua. U tavi zagrijte biljno ulje i pržite tofu sa svih strana dok ne postane hrskav, a zatim ga izvadite na tanjur.
Brokulu podijelite na cvjetove pa ih kuhajte na pari 5 - 7 minuta, dok ne omekšaju, ali ostanu hrskavi.
U istu tavu u kojoj ste pržili tofu dodajte nasjeckani češnjak i naribani đumbir te ih kratko pržite dok ne zamirišu. Ulijte umak od soje, rižin ocat i javorov sirup, začinite solju i crnim paprom te promiješajte. Na kraju umiješajte prženi tofu i kuhajte dok se umak ne zgusne i tofu upije okuse.
Poslužite kuhanu rižu s kuhanom brokulom i prelijte tofu umakom. Pospite sezamom i nasjeckanim mladim lukom prije posluživanja.