Američki burger sa zelenim umakom


sastojci

  • 800 g mljevene junetine (600 g od vrata + 200 g flama)
  • 4 okrugla hambi peciva sa sezamom
  • 4 lista zelene salate
  • 200 g rajčica
  • 150 g ljubičastog luka
  • 150 g svježeg krastavca
  • 150 g topljenog sira u listićima
  • 600 g smrznutog krumpira
  • 200 ml ulja
  • sol, papar

Zeleni umak:

  • 1 avokado
  • 50 g kiselog krastavca
  • 70 g majoneze
  • sol, kajenski papar

Način pripreme

01

Za umak, avokado prepolovite, odstranite košticu, ogulite i miksajte u pire. Kiseli krastavac sitno naribajte, dodajte avokadu, umiješajte majonezu, začinite solju i kajenskim paprom.

02

Mljeveno meso začinite solju i paprom, promiješajte i oblikujte 4 burgera debljine 2 – 3 cm. Pecite burgere i istovremeno tostirajte pecivo s obje strane.

03

Rajčicu i krastavac narežite na tanke ploške, luk na tanke kolute. Krumpiriće pržite u dubokoj masnoći, odložite na papirnati ubrus, posolite.

04

Na pecivo dodajte malo umaka, zatim stavite list zelene salate, kolut rajčice, 2 – 3 koluta krastavca, luk, vrući burger, dva listića sira, završite zelenim umakom, poklopite i poslužite uz krumpiriće.

Prije nego što mesostavite na vatru pritisnite ga palcem u sredini. To će spriječiti da se meso napuhne u sredini, a burger izgubi formu.

podijeli