Američki burger sa zelenim umakom
sastojci
- 800 g mljevene junetine (600 g od vrata + 200 g flama)
- 4 okrugla hambi peciva sa sezamom
- 4 lista zelene salate
- 200 g rajčica
- 150 g ljubičastog luka
- 150 g svježeg krastavca
- 150 g topljenog sira u listićima
- 600 g smrznutog krumpira
- 200 ml ulja
- sol, papar
Zeleni umak:
- 1 avokado
- 50 g kiselog krastavca
- 70 g majoneze
- sol, kajenski papar
Način pripreme
Za umak, avokado prepolovite, odstranite košticu, ogulite i miksajte u pire. Kiseli krastavac sitno naribajte, dodajte avokadu, umiješajte majonezu, začinite solju i kajenskim paprom.
Mljeveno meso začinite solju i paprom, promiješajte i oblikujte 4 burgera debljine 2 – 3 cm. Pecite burgere i istovremeno tostirajte pecivo s obje strane.
Rajčicu i krastavac narežite na tanke ploške, luk na tanke kolute. Krumpiriće pržite u dubokoj masnoći, odložite na papirnati ubrus, posolite.
Na pecivo dodajte malo umaka, zatim stavite list zelene salate, kolut rajčice, 2 – 3 koluta krastavca, luk, vrući burger, dva listića sira, završite zelenim umakom, poklopite i poslužite uz krumpiriće.
Prije nego što mesostavite na vatru pritisnite ga palcem u sredini. To će spriječiti da se meso napuhne u sredini, a burger izgubi formu.